Kącik kulinarny: Pierogi Ruskie

Pierogi ruskie

Składniki:
Ciasto:
1 kg mąki pszennej
500 ml ciepłego mleka
2 jajka
4 łyżki oleju
szczypta soli
Farsz:
750 g ziemniaków
250g sera białego
2 cebule
sól
pieprz
tłuszcz do smażenia

Wykonanie:
Mąkę przesiać, dodać ciepłe mleko, jajka, olej i sól. Zagnieść ciasto i wyrobić. Zostawić
w woreczku foliowym na kilka minut, aby odpoczęło.
Ziemniaki ugotować dzień wcześniej. Zmielić ser i ziemniaki. Dodać zrumienioną cebulę.
Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Rozwałkować ciasto i wycinać kółka szklanką. Nakładać farsz i zlepiać mocno pierogi.
Ugotować w osolonej wodzie. Podawać z zrumienioną cebulką.
Smacznego!

Pierogi ruskie

Autor: Redaktor1

Udostępnij post na:

Skip to content