Kącik Kulinarny: papryki faszerowane

Dziś w naszym Kąciku Kulinarnym polecamy przepis na papryki faszerowane ryżem i mięsem mielonym.

Składniki:

  • 6 szt. czerwonej papryki
  • 700 g mięsa mielonego
  • 2 łyżki oleju
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 woreczki ryżu (200 g)
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • przyprawy wg. własnych upodobań;  proponujemy: 1/2 łyżeczki tymianku, 1 łyżeczka oregano, pół łyżeczki pieprzu ziołowego, 1 łyżeczka słodkiej papryki, sól i pieprz.

W pierwszej kolejności ugotować ryż, ok.12- 15 minut.

Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę, następnie zeszklić ją na patelni z olejem. Dodać obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek. Zamieszać. Po około minucie dodać mięso mielone. Wymieszać i smażyć, aż mięso nie będzie surowe. Doprawić przyprawami.

Do mięsa dodać ugotowany, odcedzony ryż i koncentrat pomidorowy, dokładnie wymieszać i podsmażyć jeszcze około 2 minuty.

Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Z papryk, odkroić górę (około 1,5-2 cm), ale jej nie wyrzucać. Usunąć nasiona, umyć papryki. Wnętrze oprószyć solą, odczekać kilka minut. Można ponownie opłukać papryki, ale nie jest to konieczne. Napełnić papryki farszem, przykryć odkrojoną górą, i układać w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Zapiekać ok. 30 minut. W razie potrzeby wydłużyć czas pieczenia.

Autor: admin

Udostępnij post na:

Skip to content