Powoli kończy się karnawał. Kto jeszcze nie zdążył przygotować karnawałowych pyszności zachęcamy do nadrobienia zaległości. Najlepsza okazja do tego już za tydzień. Ale żeby wszytsko udało się na Tłusty Czwartek czemu już dziś nie zrobić próby generalnej:) ?
Podajemy przepis na pączki karnawałowe, oraz przypominamy sprawdzone przepisy, które publikowaliśmy w tamtym roku:
Pączki karnawałowe:
składniki:
- ok. litra oleju rzepakowego do smażenia
- 2,5 szklanki mÄ…ki (przesianej)
- 4 łyżki cukru
- 30 g masła
- 5 żółtek
- szklanka mleka
- 5 dag drożdży
- łyżka spirytusu lub octu
- szczypta soli
- dżem, marmolada lub powidła
Przygotowujemy w kubku zaczyn z drożdży: kruszymy drożdże, dodajemy łyżkę cukru, łyżeczkę mąki i 3 łyżki ciepłego, ale niegorącego mleka, mieszamy. Odstawiamy drożdże w ciepłe miejsce i czekamy chwilę, aż wyrosną.
Roztapiamy masło i go studzimy. Podgrzewamy mleko, aby było ciepłe, następnie przesiewamy mąkę. Wszystkie składniki wraz z wyrośniętymi drożdżami łączymy razem (poza nadzieniem!)i wyrabiamy ciasto. Następnie odstawiamy na ok. godzinę w ciepłe miejsce, aby wyrosło. Po tym czasie na stolnicy wysypanej mąką delikatnie rozwałkujemy ciasto i wykrawamy szklaną krążki. Na środek nakładamy trochę nadzienia i albo zawijamy tak, aby powstała kula, albo przykrywamy drugim krążkiem łącząc brzegi. Uformowane pączki zostawiamy jeszcze przez ok 30 minut do wyrośnięcia. Rozgrzewamy tłuszcz, i potem wrzucamy delikatnie pączki. Smażymy z obu stron, aż się zarumienią. Odcedzone pączki układamy na ręcznikach papierowych. Kiedy wystygną przekładamy na talerz. Podajemy z cukrem pudrem lub lukrem.
źródło: www.naginamyprzepisy.pl