Dziś w naszym Kąciku Kulinarnym przepis nadesłany przez naszą Czytelniczkę na muffiny z gruszką i imbirem.
ZnalazÅ‚am ten przepis jakiÅ› czas temu na stronie mojewypieki.com, wprowadziÅ‚am w nim „kosmetyczne zmiany”, i już na dobre zagoÅ›ciÅ‚ w naszym deserowym menu, polecam- pisze Pani Justyna.
Składniki:
- 250 g mÄ…ki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ok. 200 g cukru (można dać mniej)
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
- 150 ml śmietany 18%
- 125 ml oleju (rzepakowego lub słonecznikowego)
- 2 jajka
- 2-3 gruszki
- brązowy cukier do posypania muffinów (opcjonalnie)
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W jednym naczyniu mieszamy suche składniki: przesianą mąkę, proszek do pieczenia, cukier i imbir.
W drugim naczyniu mieszamy mokre składniki: olej, roztrzepane jajka, śmietanę. Mokre składniki wlewamy do suchych mieszamy krótko, tylko do połączenia, dokładamy obrane, pokrojone w kostkę gruszki, mieszamy.
Ciasto wykładamy do formy na muffiny i wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy ok 20-25 minut w temperaturze 190 stopni.