Kącik Kulinarny: muffiny z gruszkami i imbirem

Dziś w naszym Kąciku Kulinarnym przepis nadesłany przez naszą Czytelniczkę na muffiny z gruszką i imbirem.

Znalazłam ten przepis jakiś czas temu na stronie mojewypieki.com, wprowadziłam w nim „kosmetyczne zmiany”, i już na dobre zagościł w naszym deserowym menu, polecam- pisze Pani Justyna.

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ok. 200 g cukru (można dać mniej)
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 150 ml śmietany 18%
  • 125 ml oleju (rzepakowego lub słonecznikowego)
  • 2 jajka
  • 2-3 gruszki 
  • brązowy cukier do posypania muffinów (opcjonalnie)

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

W jednym naczyniu mieszamy suche składniki: przesianą mąkę, proszek do pieczenia, cukier i imbir.

W drugim naczyniu mieszamy mokre składniki: olej, roztrzepane jajka, śmietanę. Mokre składniki wlewamy do suchych mieszamy krótko, tylko do połączenia, dokładamy obrane, pokrojone w kostkę gruszki, mieszamy.

Ciasto wykładamy do formy na muffiny i wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy ok 20-25 minut w temperaturze 190 stopni.

Autor: admin

Udostępnij post na:

Skip to content