KÄ…cik Kulinarny: muffiny wytrawne

DziÅ› w KÄ…ciku Kulinarnym polecamy muffiny, jednak nie na sÅ‚odko, tylko w wersji wytrawnej. 

Składniki:

• pół szklanki pełnoziarnistej mąki pszennej
• pół szklanki zwykłej mąki pszennej
• 5 łyżek otrąb pszennych
• łyżeczka proszku do pieczenia
• łyżeczka sody
• oregano
• pieprz
• 200 ml mleka (można połączyć mleko z jogurtem lub śmietaną)
• 2 jajka,
• 2 łyżki oleju

Proponowane dodatki:
• paprykę (może być jednokolorowa lub połączyć kolory)
• por
• gotowany lub podsmażony kurczak lub indyk
• ser typu greckiego np. favita, feta
• suszone pomidory (dobrze odsączone)
• bazylia

Jeśli chodzi o dodatki jest tu miejsce na fantazję. Za każdym razem możemy dodać co innego.
Dziś proponujemy 2 rodzaje, dzielimy ciasto na pół i jedne robimy z serem typu feta, suszonymi pomidorami doprawione świeżą bazylią, oregano, troszkę ziół prowansalskich. Do drugich dodajemy kawałeczki kurczaka z przyprawą curry, zieloną paprykę, kawałeczek pora.

Przygotowanie:
W jednej misce wymieszać suche produkty (mÄ…kÄ™, otrÄ™by, sodÄ™ oczyszczonÄ…, proszek do pieczenia, przyprawy). NastÄ™pnie dodajemy nadzienie:  indyka, paprykÄ™, pora, szczypiorek, pietruszkÄ™, oraz sery pokrojone w kostkÄ™. W drugiej opcji dodaÅ‚am ser feta i suszone pomidory.  W drugiej misce połączyć olej, jogurt oraz jajka. Dodać mokre skÅ‚adniki do suchych, wymieszać.
Ciasto przełożyć do foremek na muffiny.
Piec około 30 minut w temperaturze 200 °C.

wskazówka: w zależności od składników doprawić lub nie solą. Przy fecie nie trzeba dosalać

Muffiny można podać na ciepło lub na zimno.

Autor: admin

Udostępnij post na:

Skip to content