Dziś w Kąciku Kulinarnym polecamy przepis na muffiny na maślance z rabarbarem. Szybkie, proste i bardzo smaczne:)
Zachęcamy Was do dzielenia się Waszymi ulubionymi przepisami na dania, desery i ciasta z owocami sezonowymi.
Zdjęcie Waszego wypieku/deseru/dania oraz przepis możecie przesłać na nasz adres mailowy: redakcja@mojgdow.pl
Składniki:
- 250 g mÄ…ki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- ok. 90-100 g cukru
- 180-200 g rabarbaru
- 2 jajka
- ok. 80 ml oleju
- 200 g maślanki
W jednym naczyniu mieszamy składniki suche: mąkę (przesianą), cukier, sodę i proszek do pieczenia. W drugiej misce mieszamy jajka, olej i maślankę. Następnie łączymy suche i mokre składniki, krótko mieszając, tylko do momentu, kiedy nie będzie widocznej suchej mąki. Dodajemy obrany, pokrojony w kostkę rabarbar. Masę przekładamy do wyłożonej silikonowej lub wyłożonej papilotkami formy na muffiny. Pieczemy w temperaturze 180º przez ok. 25 minut (góra-dół). Upieczone wyjmujemy z pieca, po paru minutach, jak już nie będą gorące wykładamy je na kratkę do całkowitego ostygnięcia.