Kącik Kulinarny: muffiny na maślance z rabarbarem

Dziś w Kąciku Kulinarnym polecamy przepis na muffiny na maślance z rabarbarem. Szybkie, proste i bardzo smaczne:)

Zachęcamy Was do dzielenia się Waszymi ulubionymi przepisami na dania, desery i ciasta z owocami sezonowymi.

Zdjęcie Waszego wypieku/deseru/dania oraz przepis możecie przesłać na nasz adres mailowy: redakcja@mojgdow.pl

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • ok. 90-100 g cukru
  • 180-200 g rabarbaru
  • 2 jajka
  • ok. 80 ml oleju
  • 200 g maślanki 

W jednym naczyniu mieszamy składniki suche: mąkę (przesianą), cukier, sodę i proszek do pieczenia.  W drugiej misce mieszamy jajka, olej i maślankę. Następnie łączymy suche i mokre składniki, krótko mieszając, tylko do momentu, kiedy nie będzie widocznej suchej mąki. Dodajemy obrany, pokrojony w kostkę rabarbar.  Masę przekładamy do wyłożonej silikonowej lub wyłożonej papilotkami formy na muffiny. Pieczemy w temperaturze 180º przez ok. 25 minut (góra-dół). Upieczone wyjmujemy z pieca, po paru minutach, jak już nie będą gorące wykładamy je na kratkę do całkowitego ostygnięcia.

Autor: admin

Udostępnij post na:

Skip to content