Kącik Kulinarny: muffiny na maślance z rabarbarem

Dziś w Kąciku Kulinarnym polecamy przepis na muffiny na maślance z rabarbarem. Szybkie, proste i bardzo smaczne:)

Zachęcamy Was do dzielenia się Waszymi ulubionymi przepisami na dania, desery i ciasta z owocami sezonowymi.

Zdjęcie Waszego wypieku/deseru/dania oraz przepis możecie przesłać na nasz adres mailowy: redakcja@mojgdow.pl

Składniki:

  • 250 g mÄ…ki pszennej
  • 1 Å‚yżeczka proszku do pieczenia
  • 1 Å‚yżeczka sody
  • ok. 90-100 g cukru
  • 180-200 g rabarbaru
  • 2 jajka
  • ok. 80 ml oleju
  • 200 g maÅ›lanki 

W jednym naczyniu mieszamy skÅ‚adniki suche: mÄ…kÄ™ (przesianÄ…), cukier, sodÄ™ i proszek do pieczenia.  W drugiej misce mieszamy jajka, olej i maÅ›lankÄ™. NastÄ™pnie Å‚Ä…czymy suche i mokre skÅ‚adniki, krótko mieszajÄ…c, tylko do momentu, kiedy nie bÄ™dzie widocznej suchej mÄ…ki. Dodajemy obrany, pokrojony w kostkÄ™ rabarbar.  MasÄ™ przekÅ‚adamy do wyÅ‚ożonej silikonowej lub wyÅ‚ożonej papilotkami formy na muffiny. Pieczemy w temperaturze 180º przez ok. 25 minut (góra-dół). Upieczone wyjmujemy z pieca, po paru minutach, jak już nie bÄ™dÄ… gorÄ…ce wykÅ‚adamy je na kratkÄ™ do caÅ‚kowitego ostygniÄ™cia.

Autor: admin

Udostępnij post na:

Skip to content