Dziś w naszym Kąciku Kulinarnym prezentujemy przepis na muffiny jabłkowo-orzechowe z płatkami owsianymi.
Składniki:
- 1/2 szklanki oleju
- 1 1/2 szklanki mÄ…ki
- 1/2 szklanki płatków owsianych
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2- 3/4 szklanki cukru
- duża garść pokrojonych orzechów włoskich
- 1/2 szklanki mleka
- ’4 Å‚yżki Å›mietany
- 2 jaja
- 2 jabłka, średniej wielkości pokrojone w kostkę
Przygotowujemy jabłka i orzechy: jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Orzechy kroimy na małe kawałki. Suche składniki (mąka, proszek do pieczenia, cukier) łączymy ze sobą w jednym naczyniu. W drugi łączymy składniki mokre. Następnie wlewamy składniki mokre do suchych, mieszając krótko tylko do połączenia składników. Dodajemy orzechy i jabłka. Mieszamy i przekładamy ciasto do foremek. Wstawiamy muffiny do piekarnika na 20-25 minut, aż będą brązowo-złote. Temp. 190 stopni.