DziÅ› w naszym kÄ…ciku kulinarnym proponujemy muffinki z serkiem mascarpone i sezonowymi owocami.
Składniki:
- 1,5 szklanki mÄ…ki
- 0,75 szklanki serka mascarpone
- 0,5 szklanki cukru
- 0,5 kostki roztopionego masła
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki śmietany
- 1 jajko
- borówki lub maliny
Mieszamy składniki suche: mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier, mieszamy.
W drugiej misce mieszamy składniki mokre: serek mascarpone z jajem, śmietaną i chłodnym masłem.
Mokre składniki łączymy z suchymi, dodajemy owoce, delikatnie mieszamy.
Masę przekładamy do foremek, wypełniając je na wyskość 2/3.
Muffinki pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 25 minut.
Studziny na kratce.