Kącik Kulinarny: muffinki dyniowe

Sezon na dynię w pełni, zatem dziś w naszym Kąciku Kulinarnym coś słodkiego, właśnie z dyni.

Składniki:

  • 500 g gotowanej dyni
  • 400 g mąki pszennej
  • 4 duże jaja
  • 130 g masła
  • 200 g drobnego cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Dynię obieramy, wydrążamy miąższ i wyciągamy pestki. Kroimy na kawałki i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu do momentu aż dynia zmięknie, można podlać kilkoma łyżkami wody. Miękką dynię miksujemy (blendujemy) na gładką masę.

Masło i cukier dodajemy do garnuszka z dynią i podgrzewamy lekko do rozpuszczenia się składników. Studzimy.

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy do miski. Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka łączymy z mąką i ostudzoną masą dyniową. Mieszamy delikatnie mikserem do połączenia się składników.

W osobnej misce ubijamy białka na sztywną pianę. Dodajemy pianę do ciasta i mieszamy lekko szpatułką do połączenia składników. Masę przekładamy do formy na muf finki i pieczemy ok. 25 minut w temp. 180 stopni.

Świetnie smakują z lukrem wykonanym z cukru pudru i soku z cytryny lub pomarańczy.

 

Autor: admin

Udostępnij post na:

Skip to content