Moskole to nasza kolejna propozycja na przekąskę z grilla. Przeszukując internet można znaleźć wiele różnych przepisów na te pyszne placuszki. My wypróbowaliśmy jeden z nich.
Co to sÄ… moskole?
Przez niektórych zwane też moskalami lub góralskimi plackami ziemniaczanymi. Moskole to placki pieczone na blasze, potrawa regionalnej kuchni podhalańskiej.
W kuchni góralskiej moskole na kuchennej blasze powszechnie pieczone byÅ‚y do lat 60. ubiegÅ‚ego stulecia. Obecnie podawane sÄ… jako danie regionalne w podhalaÅ„skich restauracjach – najczęściej wypiekane na patelni. W wielu góralskich domach nadal używa siÄ™ jednak metody pieczenia na rozgrzanych blachach pieca kuchennego. Podstawowymi skÅ‚adnikami do wyrobu moskoli sÄ…: ugotowane i utÅ‚uczone ziemniaki, mÄ…ka i woda, sól kuchenna, czasami jajko.
My proponujemy wersjÄ™ z grilla:
Składniki:
- 1 kg ugotowanych i przeciśniętych przez praskę mącznych ziemniaków (mogą być dobrze ubite tłuczkiem, jeśli nie mamy praski)
- 1-1,5 szklanki mÄ…ki pszennej
- 1 jajko
- sól do smaku
- składniki na sos czosnkowy: jogurt naturalny, sól, przeciśnięty czosnek przez praskę, pieprz
Przygotowanie:
Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Jak trochę ostygną obieramy i przepuszczamy przez praskę. Dodajemy mąkę, jajko i trochę soli. Formujemy w dłoniach placki o grubości ok. 1,5-2 centymetrów. Smażymy je na rozgrzanej blaszce położonej na grillu. Jeśli wybieramy wersję domową możemy je usmażyć na rozgrzanej patelni teflonowej na średnim gazie bez tłuszczu . Na początku mogą lekko przywrzeć, ale potem się łatwo odkleja. Przewracamy je kilka razy.
Polecamy podawać z sosem czosnkowym.