Kącik kulinarny: moskole- placki z ziemnaków

Moskole to nasza kolejna propozycja na przekÄ…skÄ™ z grilla. PrzeszukujÄ…c internet można znaleźć wiele różnych przepisów na te pyszne placuszki. My wypróbowaliÅ›my jeden z nich. 

Co to sÄ… moskole?

Przez niektórych zwane też moskalami lub góralskimi plackami ziemniaczanymi. Moskole to placki pieczone na blasze, potrawa regionalnej kuchni podhalaÅ„skiej.

W kuchni góralskiej moskole na kuchennej blasze powszechnie pieczone byÅ‚y do lat 60. ubiegÅ‚ego stulecia. Obecnie podawane sÄ… jako danie regionalne w podhalaÅ„skich restauracjach – najczęściej wypiekane na patelni. W wielu góralskich domach nadal używa siÄ™ jednak metody pieczenia na rozgrzanych blachach pieca kuchennego. Podstawowymi skÅ‚adnikami do wyrobu moskoli sÄ…: ugotowane i utÅ‚uczone ziemniaki, mÄ…ka i woda, sól kuchenna, czasami jajko.

My proponujemy wersjÄ™ z grilla:

Składniki:

  • 1 kg ugotowanych i przeciÅ›niÄ™tych przez praskÄ™ mÄ…cznych ziemniaków (mogÄ… być dobrze ubite tÅ‚uczkiem, jeÅ›li nie mamy praski)
  • 1-1,5 szklanki mÄ…ki pszennej 
  • 1 jajko 
  • sól do smaku
  • skÅ‚adniki na sos czosnkowy: jogurt naturalny, sól, przeciÅ›niÄ™ty czosnek przez praskÄ™, pieprz

Przygotowanie:

Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Jak trochÄ™ ostygnÄ… obieramy i przepuszczamy przez praskÄ™. Dodajemy mÄ…kÄ™, jajko i trochÄ™ soli. Formujemy w dÅ‚oniach placki o gruboÅ›ci ok. 1,5-2 centymetrów. Smażymy je na rozgrzanej blaszce poÅ‚ożonej na grillu. JeÅ›li wybieramy wersjÄ™ domowÄ… możemy je usmażyć na rozgrzanej patelni teflonowej na Å›rednim gazie bez tÅ‚uszczu . Na poczÄ…tku mogÄ… lekko przywrzeć, ale potem siÄ™ Å‚atwo odkleja. Przewracamy je kilka razy.

Polecamy podawać z sosem czosnkowym.

Autor: admin

Udostępnij post na:

Skip to content