Kącik kulinarny: moskole- placki z ziemnaków

Moskole to nasza kolejna propozycja na przekąskę z grilla. Przeszukując internet można znaleźć wiele różnych przepisów na te pyszne placuszki. My wypróbowaliśmy jeden z nich. 

Co to są moskole?

Przez niektórych zwane też moskalami lub góralskimi plackami ziemniaczanymi. Moskole to placki pieczone na blasze, potrawa regionalnej kuchni podhalańskiej.

W kuchni góralskiej moskole na kuchennej blasze powszechnie pieczone były do lat 60. ubiegłego stulecia. Obecnie podawane są jako danie regionalne w podhalańskich restauracjach – najczęściej wypiekane na patelni. W wielu góralskich domach nadal używa się jednak metody pieczenia na rozgrzanych blachach pieca kuchennego. Podstawowymi składnikami do wyrobu moskoli są: ugotowane i utłuczone ziemniaki, mąka i woda, sól kuchenna, czasami jajko.

My proponujemy wersję z grilla:

Składniki:

  • 1 kg ugotowanych i przeciśniętych przez praskę mącznych ziemniaków (mogą być dobrze ubite tłuczkiem, jeśli nie mamy praski)
  • 1-1,5 szklanki mąki pszennej 
  • 1 jajko 
  • sól do smaku
  • składniki na sos czosnkowy: jogurt naturalny, sól, przeciśnięty czosnek przez praskę, pieprz

Przygotowanie:

Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Jak trochę ostygną obieramy i przepuszczamy przez praskę. Dodajemy mąkę, jajko i trochę soli. Formujemy w dłoniach placki o grubości ok. 1,5-2 centymetrów. Smażymy je na rozgrzanej blaszce położonej na grillu. Jeśli wybieramy wersję domową możemy je usmażyć na rozgrzanej patelni teflonowej na średnim gazie bez tłuszczu . Na początku mogą lekko przywrzeć, ale potem się łatwo odkleja. Przewracamy je kilka razy.

Polecamy podawać z sosem czosnkowym.

Autor: admin

Udostępnij post na:

Skip to content