Sezon na maliny rozpoczęty zatem w naszym Kąciku Kulonarnym nie może zabraknąć przepisów na wypieki z tymi owocami. Dziś malinianki, przez niektórych zwane malinówkami lub po prostu drożdżówkami z malinami. Idealne do kawy na drugie śniadanie czy jako prowiant na wycieczkę. Dziękujemy naszej Czytelnicze, pani Kasi za nadesłany przepis i zdjęcie. Polecamy.
Składniki:
- 1/2 kg mÄ…ki pszennej tortowej
- jedno całe jajko i 2 żółtka
- 60 g rozpuszczonego, przestudzonego masła
- szklanka ciepłego mleka
- 3 łyżki cukru
- 30 g drożdży
- maliny (ok. 250- 300g)
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Przygotowujemy zaczyn: drożdże, łyżeczka cukru, łyżeczka mąki i kilka łyżek ciepłego mleka mieszamy w kubku i odstawiamy do wyrośnięcia.
W misce łączymy wszystkie składniki z zaczynem i wyrabiamy przy pomocy miksera lub ręcznie. Następnie nasze ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na pół godziny do wyrośnięcia.
Ciasto dzielimy na ok. 20 kawałków, każdy wyrabiamy, spłaszczamy, nakladamy na niego maliny i zawijamy w kulę. Nasze bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na ok 20-30 minut.
Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni, do gorącego piekarnika wkładamy nasze drożdżówki i pieczemy ok 20-25 minut. Kiedy trochę ostygną posypujemy cukrem pudrem.