KÄ…cik Kulinarny: malinianki

Sezon na maliny rozpoczęty zatem w naszym Kąciku Kulonarnym nie może zabraknąć przepisów na wypieki z tymi owocami. Dziś malinianki, przez niektórych zwane malinówkami lub po prostu drożdżówkami z malinami. Idealne do kawy na drugie śniadanie czy jako prowiant na wycieczkę. Dziękujemy naszej Czytelnicze, pani Kasi za nadesłany przepis i zdjęcie. Polecamy.

Składniki:

  • 1/2 kg mÄ…ki pszennej tortowej
  • jedno caÅ‚e jajko i 2 żółtka 
  • 60 g rozpuszczonego, przestudzonego masÅ‚a
  • szklanka ciepÅ‚ego mleka 
  • 3 Å‚yżki cukru
  • 30 g drożdży
  • maliny (ok. 250- 300g)

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Przygotowujemy zaczyn: drożdże, łyżeczka cukru, łyżeczka mąki i kilka łyżek ciepłego mleka mieszamy w kubku i odstawiamy do wyrośnięcia.

W misce łączymy wszystkie składniki z zaczynem i wyrabiamy przy pomocy miksera lub ręcznie. Następnie nasze ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na pół godziny do wyrośnięcia.

Ciasto dzielimy na ok. 20 kawałków, każdy wyrabiamy, spłaszczamy, nakladamy na niego maliny i zawijamy w kulę. Nasze bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na ok 20-30 minut.

Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni, do gorącego piekarnika wkładamy nasze drożdżówki i pieczemy ok 20-25 minut. Kiedy trochę ostygną posypujemy cukrem pudrem.

 

Autor: admin

Udostępnij post na:

Skip to content