Kącik Kulinarny: makaron z cukinią i sosem śmietanowym

Sezon na cukinię w pełni. Dziś w Kąciku Kulinarnym prezentujemy prosty przepis na makaron w sosie śmietanowym z cukinią i pomidorkami koktajlowymi.

Składniki:

  • makaron spaghetti
  • 200 ml śmietany 30% (lub po połowie 30% i 18%)
  • cukinia
  • pomidorki koktajlowe
  • cebula
  • olej/masło
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz

Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente.

Cukinie obieramy, wydrążamy środek i twarde części kroimy na mniejsze części. Cebulę kroimy w kostkę i wrzucamy na rozgrzany tłuszcz (dwie łyżki oleju i pół łyżki masła). Podsmażamy do momentu zeszklenia. Następnie dodajemy pokrojoną cukinię i podsmażamy ok. 5 minut. Dodajemy śmietanę, mieszamy i na małym ogniu dusimy pod przykryciem ok 5 minut. Na koniec dodajemy w całości umyte pomidorki koktajlowe (kilka sztuk) oraz część pokrojonej natki pietruszki. Doprawiamy solą i pieprzem. 

Na talerz wykładamy makaron, dodajemy sos, i całość jeszcze raz obsypujemy pozostałą natką pietruszki.

smacznego

Autor: admin

Udostępnij post na:

Skip to content