Sezon na cukinię w pełni. Dziś w Kąciku Kulinarnym prezentujemy prosty przepis na makaron w sosie śmietanowym z cukinią i pomidorkami koktajlowymi.
Składniki:
- makaron spaghetti
- 200 ml śmietany 30% (lub po połowie 30% i 18%)
- cukinia
- pomidorki koktajlowe
- cebula
- olej/masło
- natka pietruszki
- sól, pieprz
Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente.
Cukinie obieramy, wydrążamy środek i twarde części kroimy na mniejsze części. Cebulę kroimy w kostkę i wrzucamy na rozgrzany tłuszcz (dwie łyżki oleju i pół łyżki masła). Podsmażamy do momentu zeszklenia. Następnie dodajemy pokrojoną cukinię i podsmażamy ok. 5 minut. Dodajemy śmietanę, mieszamy i na małym ogniu dusimy pod przykryciem ok 5 minut. Na koniec dodajemy w całości umyte pomidorki koktajlowe (kilka sztuk) oraz część pokrojonej natki pietruszki. Doprawiamy solą i pieprzem.
Na talerz wykładamy makaron, dodajemy sos, i całość jeszcze raz obsypujemy pozostałą natką pietruszki.
smacznego