Kącik Kulinarny: letni deser

Zachęcamy do przygotowania słodkich mini deserków, które świetnie się sprawdzą się na letnie przyjęcie.

Składniki:

  • 3 galaretki brzoskwiniowe
  • 3 galaretki truskawkowe
  • laska wanilii
  • 100 g mleka
  • 330 g śmietany 30%
  • 2 łyżeczki żelatyny w proszku
  • 50 g cukru
  • 20 g rumu (opcjonalnie)
  • 12 truskawek (opcjonalnie)

oraz

  • 12 małych słoiczków po jogurtach lub pucharków deserowych

 

 Wykonanie:

3 galaretki brzoskwiniowe rozpuścić w 0,6 l wrzącej wody i odstawić do schłodzenia. 3 galaretki truskawkowe rozpuścić w 0,6 l wrzącej wody i odstawić do schłodzenia.

Wanilię (bez ziarenek) podgrzewać przez 10 minut wraz z mlekiem, śmietaną, żelatyną i cukrem ciągle mieszając, nie doprowadzając do wrzenia (temp. około 90 stopni). Wyjąć wanilię. Opcjonalnie można dodać rum. Pozostawić do schłodzenia, uważać by nie stężało całkowicie.

Słoiczki ułożyć ukośnie na przykład w brytfannie wyłożonej ściereczką. Do słoiczków wlać do 1/3 objętości galaretkę brzoskwiniową i włożyć do lodówki by stężała. Następnie wlać odrobinę białej warstwy waniliowej i ponownie schłodzić w lodówce. Ułożyć słoiczki pionowo. Do każdego słoiczka włożyć po 1 truskawce. Wypełnić do pełna galaretką truskawkową. Ponownie schłodzić w lodówce.

Życzymy smacznego.

 

Autor: admin

Udostępnij post na:

Skip to content