Kącik Kulinarny: łazanki z kapustą i grzybami oraz kluski z makiem

Najbliższe dni upłyną nam pod znakiem szykowania wigilijnych potraw i świątecznych wypieków. Dziś z razem z Paniami z Kół Gospodyń Wiejskich podajemy przepis na łazanki z kapustą i grzybami oraz kluski z makiem. Oba przepisy znalazły się w świątecznym folderze wydanym trzy lata temu „Potrawy wigilijne Doliny Raby”.

 

Łazanki z kapustą i grzybami – KGW Pierzchów

Składniki na makaron – łazanki:

  • 50 dkg mąki
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • ciepła woda                                           

     Zagnieść ciasto jak na makaron. Rozwałkować i pokroić w małe kwadraty.

  • 1 kg kapusty
  • 2 dkg suszonych grzybów
  • 3 cebule
  • ½ kostki margaryny
  • pieprz,  sól

Wykonanie:

Kapustę poszatkować i ugotować dodając soli. Grzyby ugotowane  w osolonej wodzie odcedzić i pokroić. Cebulę pokroić w kostkę i udusić na margarynie. Ugotowane łazanki połączyć z kapustą, grzybami i cebulą. Doprawić do smaku pieprzem i solą.

 

Kluski z makiem – KGW Marszowice

Składniki na kluski:

  • ½ kg mąki
  • 2 jajka
  • 1 szklanka woda
  • szczypta soli

Wykonanie:

Z podanych składników zagnieść ciasto. Rozwałkować. Pokroić w paski a następnie w cienkie nitki. Wrzucić na gotującą, osoloną wodę i gotować 3-5 minut. Odcedzić, przelać zimną wodą.

Składniki na masę makową:

  • 25 dkg maku suchego
  • ½ szklanki miodu
  • ½ szklanki bakalii
  • 1 łyżka skórki pomarańczowej
  • 3 łyżki powideł śliwkowych
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka kakao
  • olejek migdałowy – do smaku
  • 1 łyżka masła

Wykonanie masy:

Mak zalać wrzącą wodą i gotować około 1 godz., wystudzić, odsączyć z nadmiaru wody, dwukrotnie zmielić w maszynce do mięsa z drobnym sitkiem. Do zmielonego maku dodać pozostałe składniki, wymieszać do połączenia. Ugotowane kluski wymieszać z masą makową.

Autor: admin

Udostępnij post na:

Skip to content