Najbliższe dni upłyną nam pod znakiem szykowania wigilijnych potraw i świątecznych wypieków. Dziś z razem z Paniami z Kół Gospodyń Wiejskich podajemy przepis na łazanki z kapustą i grzybami oraz kluski z makiem. Oba przepisy znalazły się w świątecznym folderze wydanym trzy lata temu „Potrawy wigilijne Doliny Raby”.
Łazanki z kapustą i grzybami – KGW Pierzchów
Składniki na makaron – łazanki:
- 50 dkg mąki
- 2 jajka
- szczypta soli
- ciepła woda
Zagnieść ciasto jak na makaron. Rozwałkować i pokroić w małe kwadraty.
- 1 kg kapusty
- 2 dkg suszonych grzybów
- 3 cebule
- ½ kostki margaryny
- pieprz, sól
Wykonanie:
Kapustę poszatkować i ugotować dodając soli. Grzyby ugotowane w osolonej wodzie odcedzić i pokroić. Cebulę pokroić w kostkę i udusić na margarynie. Ugotowane łazanki połączyć z kapustą, grzybami i cebulą. Doprawić do smaku pieprzem i solą.
Kluski z makiem – KGW Marszowice
Składniki na kluski:
- ½ kg mąki
- 2 jajka
- 1 szklanka woda
- szczypta soli
Wykonanie:
Z podanych składników zagnieść ciasto. Rozwałkować. Pokroić w paski a następnie w cienkie nitki. Wrzucić na gotującą, osoloną wodę i gotować 3-5 minut. Odcedzić, przelać zimną wodą.
Składniki na masę makową:
- 25 dkg maku suchego
- ½ szklanki miodu
- ½ szklanki bakalii
- 1 łyżka skórki pomarańczowej
- 3 łyżki powideł śliwkowych
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżeczka kakao
- olejek migdałowy – do smaku
- 1 łyżka masła
Wykonanie masy:
Mak zalać wrzącą wodą i gotować około 1 godz., wystudzić, odsączyć z nadmiaru wody, dwukrotnie zmielić w maszynce do mięsa z drobnym sitkiem. Do zmielonego maku dodać pozostałe składniki, wymieszać do połączenia. Ugotowane kluski wymieszać z masą makową.