Dziś w naszym Kąciku Kąciku coś dla tych, którzy lubią smaki kuchni azjatyckiej, albo chcą ich spróbować. Polecamy kurczaka w sosie słodko-kwaśnym.
Potrzebujemy:
- Filet z podwójnej pierś kurczaka
- 3/4 czerwonej papryka
- ½ żółtej papryki
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 4 plasterki ananasa z puszki
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki startego świeżego imbiru
- 1 zÄ…bek czosnku
- 1/4 szklanki soku z cytryny
- 3 łyżki miodu
- 3 łyżki ketchupu
- 5 łyżek soku z ananasa (z puszki)
- olej roślinny
- Przyprawy: sól, pieprz, orientalna przyprawa do kurczaka, papryka słodka, papryka ostra
Propozycja podania: z ryżem paraboiled oraz szczypiorkiem lub kiełkami
wykonanie:
Papryki wymyć i pokroić w kostkę, marchewkę obrać i pokroić w cienkie słupki, ananasa odcedzić i pokroić w małe kawałki, cebulę obrać i pokroić w piórka.
Piersi kurczaka umyć, pokroić w kosteczkę, a następnie doprawić przyprawami i odstawić na 30 minut w chłodne miejsce.
Imbir obrać i zetrzeć na małej tarce, czosnek obrać i przecisnąć przez praskę do czosnku.
Mięso obtoczyć w mące ziemniaczanej. Na dużej patelni rozgrzać niewielką ilość oleju. Na gorący tłuszcz położyć kurczaka i obsmażać go z każdej strony co chwilę mieszając . Dodać przygotowane warzywa, podsmażyć. Dodać imbir, czosnek i ananasa.
Na koniec wlać mieszankę soku z cytryny, soku ananasowego, miodu i ketchupu. Zagotować.
Smacznego!