Kącik Kulinarny: kurczak w sosie słodko-kwaśnym

Dziś w naszym Kąciku Kąciku coś dla tych, którzy lubią smaki kuchni azjatyckiej, albo chcą ich spróbować. Polecamy kurczaka w sosie słodko-kwaśnym.

Potrzebujemy:

  • Filet z podwójnej pierś kurczaka
  • 3/4 czerwonej papryka
  • ½ żółtej papryki
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 4 plasterki ananasa z puszki
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki startego świeżego imbiru
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/4 szklanki soku z cytryny
  • 3 łyżki miodu
  • 3 łyżki ketchupu
  • 5 łyżek soku z ananasa (z puszki)
  • olej roślinny
  • Przyprawy: sól, pieprz, orientalna przyprawa do kurczaka, papryka słodka, papryka ostra

Propozycja podania: z ryżem paraboiled oraz szczypiorkiem lub kiełkami

wykonanie:

Papryki wymyć i pokroić w kostkę, marchewkę obrać i pokroić w cienkie słupki, ananasa odcedzić i pokroić w małe kawałki, cebulę obrać i pokroić w piórka.

Piersi kurczaka umyć, pokroić w kosteczkę, a następnie doprawić przyprawami i odstawić na 30 minut w chłodne miejsce.

Imbir obrać i zetrzeć na małej tarce, czosnek obrać i przecisnąć przez praskę do czosnku.

Mięso obtoczyć w mące ziemniaczanej. Na dużej patelni rozgrzać niewielką ilość oleju. Na gorący tłuszcz położyć kurczaka i obsmażać go z każdej strony co chwilę mieszając . Dodać przygotowane warzywa, podsmażyć. Dodać imbir, czosnek i ananasa.

Na koniec wlać mieszankę soku z cytryny, soku ananasowego, miodu i ketchupu. Zagotować. 

Smacznego!

Autor: admin

Udostępnij post na:

Skip to content