KÄ…cik Kulinarny: krem z zielonych warzyw

Za oknem wiosna w pełni, a u nas na stole zupa w bardzo wiosennym kolorze. Dziś w naszym Kąciku Kulinarnym proponujemy krem z zielonych warzyw.

Składniki:

  • 1,5 litra wywaru z warzyw
  • maÅ‚y brokuÅ‚
  • por
  • szklanka liÅ›ci szpinaku
  • cukinia
  • duży ziemniak
  • 3 Å‚odygi selera naciowego
  • zÄ…bek czosnku
  • odrobina oleju z Å‚yżkÄ… masÅ‚a
  • przyprawy do smaku: np.: sól, pieprz, kurkuma
  • opcjonalnie: 2-3 Å‚yżki Å›mietanki 30%

Warzywa obrać i pokroić w kostkę. Zagotować wywar. Wrzucić brokuła podzielonego na mniejsze cząstki. Na patelni z odrobiną oleju z masłem podsmażyć ziemniaka, cukinię, por, seler naciowy. Po chwili dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Kiedy warzywa się podsmażą dodać je do gotującego się brokuła. Kiedy zaczynają mięknąć dorzucić umyty szpinak. Po chwili wszystko razem zblendować. Doprawić do smaku, można opcjonalnie dodać śmietankę 30%.

Podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym.

 

 

Autor: admin

Udostępnij post na:

Skip to content