Za oknem wiosna w pełni, a u nas na stole zupa w bardzo wiosennym kolorze. Dziś w naszym Kąciku Kulinarnym proponujemy krem z zielonych warzyw.
Składniki:
- 1,5 litra wywaru z warzyw
- mały brokuł
- por
- szklanka liści szpinaku
- cukinia
- duży ziemniak
- 3 łodygi selera naciowego
- zÄ…bek czosnku
- odrobina oleju z łyżką masła
- przyprawy do smaku: np.: sól, pieprz, kurkuma
- opcjonalnie: 2-3 łyżki śmietanki 30%
Warzywa obrać i pokroić w kostkę. Zagotować wywar. Wrzucić brokuła podzielonego na mniejsze cząstki. Na patelni z odrobiną oleju z masłem podsmażyć ziemniaka, cukinię, por, seler naciowy. Po chwili dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Kiedy warzywa się podsmażą dodać je do gotującego się brokuła. Kiedy zaczynają mięknąć dorzucić umyty szpinak. Po chwili wszystko razem zblendować. Doprawić do smaku, można opcjonalnie dodać śmietankę 30%.
Podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym.