KÄ…cik Kulinarny: krem z cebuli

DziÅ› w naszym KÄ…ciku Kulinarnym polecamy krem z cebuli. Najlepiej smakuje z dodatkiem grzanek, startego sera i szczypiorku.

Składniki:

  •  ok. półtora litra wywaru drobiowo-warzywnego lub warzywnego
  • 1 kg cebuli
  • masÅ‚o i olej do podsmażenia cebuli
  • kawaÅ‚ek bagietki lub buÅ‚ki lub 2-3 kromki chleba, pieczywo może być podsuszone
  • sól, pieprz, gaÅ‚ka muszkatoÅ‚owa, tymianek

dodatkowo do podania:

  • grzanki
  • szczypiorek
  • starty ser np. grana padano

Cebulę obrać, przekroić wzdłuż na pół i posiekać. Na dużej patelni (lub w garnku z grubym dnem) roztopić masło z olejem, dodać cebulę i smażyć ją na średnim ogniu, często mieszając. Cebulę smażyć ok. 25-30 min, uważając, aby się nie przypaliła.
Dodać miękką zeszkloną cebulę do gorącego wywaru, pogotować razem ok. 5-10 minut, następnie wrzucić grzanki zrobione z bagietki, bułki lub chleba, po kilku minutach całość zblendować na gładką, jednolitą konsystencję zupy-kremu.
Doprawić solą, pieprzem, tymiankiem i odrobiną gałki muszkatołowej.

Podawać z grzankami, posiekanym szczypiorkiem i startym serem.

Autor: admin

Udostępnij post na:

Skip to content