DziÅ› w naszym KÄ…ciku Kulinarnym polecamy krem z cebuli. Najlepiej smakuje z dodatkiem grzanek, startego sera i szczypiorku.
Składniki:
- ok. półtora litra wywaru drobiowo-warzywnego lub warzywnego
- 1 kg cebuli
- masło i olej do podsmażenia cebuli
- kawałek bagietki lub bułki lub 2-3 kromki chleba, pieczywo może być podsuszone
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa, tymianek
dodatkowo do podania:
- grzanki
- szczypiorek
- starty ser np. grana padano
Cebulę obrać, przekroić wzdłuż na pół i posiekać. Na dużej patelni (lub w garnku z grubym dnem) roztopić masło z olejem, dodać cebulę i smażyć ją na średnim ogniu, często mieszając. Cebulę smażyć ok. 25-30 min, uważając, aby się nie przypaliła.
Dodać miękką zeszkloną cebulę do gorącego wywaru, pogotować razem ok. 5-10 minut, następnie wrzucić grzanki zrobione z bagietki, bułki lub chleba, po kilku minutach całość zblendować na gładką, jednolitą konsystencję zupy-kremu.
Doprawić solą, pieprzem, tymiankiem i odrobiną gałki muszkatołowej.
Podawać z grzankami, posiekanym szczypiorkiem i startym serem.