KOLOROWY ŁOSOŚ według JULII KOŁOS, laureatki szkolnego konkursu kulinarnego.
Dzięki kolorowemu łososiowi Julii udało mi się wygrać Konkurs BLACK BOX „Wyczaruj potrawę” o tytuł Kulinarnego Mistrza Zespołu Szkół nr 3 w Bochni 2020/2021.
Lekkostrawny, idealny na wysokie temperatury.
SKŁADNIKI:
filet z łososia: 250 g
cytryna: 1szt.
rukola: 1 opakowanie
miód (30 g do sosu + 2 łyżeczki do smażenia + 1 łyżeczka do kaszy)
oliwa z oliwek + 30 ml do kaszy gryczanej
1 opakowanie kaszy gryczanej
1 średnia gruszka
ser twarogowy niemielony tłusty,
1 szt. zielonego ogórka
czosnek (drobno posiekany 1ząbek)
sól, pieprz
Jarmuż (około 10 listków)
5 pomidorków koktajlowych.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Łososia delikatnie umyć pod bieżącą wodą, doprawić solą i pieprzem oraz posypać startą skórką z cytryny, można polać też sokiem.
- Ugotować kaszę gryczaną (15 minut).
- Umyć i obrać ogórka oraz pokroić w drobną kostkę.
- Pokruszyć delikatnie ser biały. Wymieszać ser, ogórek i kaszę gryczaną. Sałatkę doprawić solą, pieprzem, miodem i sokiem z cytryny.
- Do wysokiego naczynia wkładamy rukolę i dodajemy łyżeczkę miodu i soku z cytryny, wszystko dokładnie miksujemy blenderem i doprawiamy do smaku.
- Łososia podsmażany na oliwie z obu stron około 3 minuty i wkładamy do nagrzanego do 100 stopni piekarnika. Pieczemy przez około 15 minut a pod koniec kładziemy na łososiu cienie plasterki masła.
- Gruszkę myjemy, obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w drobną kostkę.
- Na patelnię dajemy 2 łyżki miodu i czekamy aż się karmelizuje, dodajemy gruszkę, smażymy na małym ogniu aby zachowała swój kształt przez około 10 minut.
- Jarmuż myjemy, urywamy liście, polewamy oliwą, doprawiamy czerwoną papryką, solą, pieprzem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 100 stopni i pieczemy przez około 10 minut.
- Na patelni roztapiamy kawałek masła i wkładamy drobno posiekany czosnek i pokrojone na pół pomidorki koktajlowe, grillujemy przez około 10 minut.
Wszystko jest gotowe. Teraz pora na udekorowanie talerza: na początku wykładamy sałatkę z kaszy gryczanej, na to układamy łososia i na samą górę dajemy gruszkę; po boku robimy łezki z pesto z Rukoli, wszystko dekorujemy czipsami z jarmużu i pomidorkami. Potrawa jest już gotowa.