Kącik Kulinarny: Kolorowy Łosoś według Julii Kołos, laureatki szkolnego konkursu kulinarnego.

KOLOROWY ŁOSOŚ według JULII KOŁOS, laureatki szkolnego konkursu kulinarnego.

Dzięki kolorowemu łososiowi Julii udało mi się wygrać Konkurs BLACK BOX „Wyczaruj potrawę” o tytuł Kulinarnego Mistrza Zespołu Szkół nr 3 w Bochni 2020/2021.


Lekkostrawny,  idealny na wysokie temperatury.

 

SKŁADNIKI:

filet z łososia: 250 g

cytryna: 1szt.

 rukola: 1 opakowanie

miód (30 g do sosu + 2 łyżeczki do smażenia + 1 łyżeczka do kaszy)

 oliwa z oliwek + 30 ml do kaszy gryczanej

1 opakowanie kaszy gryczanej

1 średnia gruszka

ser twarogowy niemielony tłusty,

1 szt. zielonego ogórka

czosnek (drobno posiekany 1ząbek)

sól, pieprz

Jarmuż (około 10 listków)

5 pomidorków koktajlowych.

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Łososia delikatnie umyć pod bieżącą wodą, doprawić solą i pieprzem oraz posypać startą skórką z cytryny, można polać też sokiem.
  2. Ugotować kaszę gryczaną (15 minut).
  3. Umyć i obrać ogórka oraz pokroić w drobną kostkę.
  4. Pokruszyć delikatnie ser biały. Wymieszać ser, ogórek i kaszę gryczaną. Sałatkę doprawić solą, pieprzem, miodem i sokiem z cytryny.
  5. Do wysokiego naczynia wkładamy rukolę i dodajemy łyżeczkę miodu i soku z cytryny, wszystko dokładnie miksujemy blenderem i doprawiamy do smaku.
  6. Łososia podsmażany na oliwie z obu stron około 3 minuty i wkładamy do nagrzanego do 100 stopni piekarnika. Pieczemy przez około 15 minut a pod koniec kładziemy na łososiu cienie plasterki masła.
  7. Gruszkę myjemy, obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w drobną kostkę.
  8. Na patelnię dajemy 2 łyżki miodu i czekamy aż się karmelizuje, dodajemy gruszkę, smażymy na małym ogniu aby zachowała swój kształt przez około 10 minut.
  9. Jarmuż myjemy, urywamy liście, polewamy oliwą, doprawiamy czerwoną papryką, solą, pieprzem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 100 stopni i pieczemy przez około 10 minut.
  10. Na patelni roztapiamy kawałek masła i wkładamy drobno posiekany czosnek i pokrojone na pół pomidorki koktajlowe, grillujemy przez około 10 minut.

 

Wszystko jest gotowe.  Teraz pora na udekorowanie talerza: na początku wykładamy sałatkę z kaszy gryczanej, na to układamy łososia i na samą górę dajemy gruszkę; po boku robimy łezki z pesto z Rukoli, wszystko dekorujemy czipsami z jarmużu i pomidorkami. Potrawa jest już gotowa.

 

Autor: Redaktor1

Udostępnij post na:

Skip to content