Kącik Kulinarny: knedle

Skoro mamy sezon na śliwki, to nie może w naszym menu zabraknąć knedli.

Składniki:

  • ½ kg ugotowanych ziemniaków
  • 1 jajko
  • ok. 150 g mąki
  • sól
  • ok. 250 g śliwek (węgierki lub renklody)

Obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Jeszcze gorące przepuszczamy przez praskę lub bardzo dokładnie ubijamy. Kiedy ostygną łączymy je z mąką i jajkiem.

Szykujemy śliwki: myjemy, usuwamy pestki.

Dłonie oprószamy mąką i formujemy kulki: śliwka w środku, ciasto na wierzchu- im mniej ciasta wokół śliwki tym lepiej.  

Do gotującej się osolonej wody (w dużym garnku) wrzucamy nasze knedle. Gotujemy  ok. 5 minut licząc od czasu wypłynięcia knedli na powierzchnię.

Odcedzamy, i podajemy z ulubionymi dodatkami. Niektórzy preferują roztopione masło z cukrem, inni z podsmażoną bułkę tartą, jeszcze inni dodatek śmietany. Smacznego!

Autor: admin

Udostępnij post na:

Skip to content