Kącik Kulinarny: grillowany pstrąg

Dziś w naszym Kąciku Kulinarnym swym przepisem na pysznego pstrąga dzieli się nasza czytelniczka, Pani Maria. 


Obiad z pstrągiem w roli głównej- Grillowany pstrąg z frytkami i czerwonymi buraczkami

SKŁADNIKI:

  • 6 pstrągów
  • przyprawa do ryb
  • 200 g masła
  • natka pietruszki i koperku
  • 2 cytryny
  •  sól gruboziarnista, według uznania
  • czerwone buraczki zasmażane
  • frytki
  • folia aluminiowa.

WYKONANIE:

Pstrągi umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Rozpuścić w rondelku łyżkę masła i posmarować nim rybę. Doprawić przyprawą i faszerować kawałkami masła oraz natką pietruszki i koperku. Całość zawinąć w aluminiową folię i zostawić na 2 godziny w lodówce.

Usmażyć frytki. Rybę grillować na grillu (elektrycznym lub tradycyjnym).
Najlepiej smakuje podany z frytkami, czerwonymi buraczkami oraz ćwiartką cytryny. Można posypać solą gruboziarnistą, według uznania.

Życzymy smacznego.

Autor: admin

Udostępnij post na:

Skip to content