Dziś w naszym Kąciku Kulinarnym swym przepisem na pysznego pstrąga dzieli się nasza czytelniczka, Pani Maria.
Obiad z pstrągiem w roli głównej- Grillowany pstrąg z frytkami i czerwonymi buraczkami
SKŁADNIKI:
- 6 pstrągów
- przyprawa do ryb
- 200 g masła
- natka pietruszki i koperku
- 2 cytryny
- sól gruboziarnista, według uznania
- czerwone buraczki zasmażane
- frytki
- folia aluminiowa.
WYKONANIE:
Pstrągi umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Rozpuścić w rondelku łyżkę masła i posmarować nim rybę. Doprawić przyprawą i faszerować kawałkami masła oraz natką pietruszki i koperku. Całość zawinąć w aluminiową folię i zostawić na 2 godziny w lodówce.
Usmażyć frytki. Rybę grillować na grillu (elektrycznym lub tradycyjnym).
Najlepiej smakuje podany z frytkami, czerwonymi buraczkami oraz ćwiartką cytryny. Można posypać solą gruboziarnistą, według uznania.
Życzymy smacznego.