Dziś w naszym Kąciku Kulinarnym proponujemy dwa desery na słodko: gofry oraz kruche babeczki z owocami sezonowymi.
Do przygotowania gofrów niezbędna nam będzie gofrownica, natomiast do babeczek foremki.
Gofry
- 1,5 szklanki mÄ…ki pszennej
- ok 1,5 szklanki mleka
- 2 jajka
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cukru
- 2 łyżki roztopionego masła
- szczypta soli
Wszystkie składniki wymieszać mikserem. Następnie rozgrzać gofrownicę. Gofry piec do uzyskania złotego koloru. Następnie studzimy je na kratce.
Lekko wystudzone dekorujemy wg upodobań. Jako dodatki do gofrów świetnie nadają się: owoce, dżemy, kremy i polewy czekoladowe, bita śmietana, galaretka pokrojona w kostkę, cukier puder. Warto tworzyć własne kompozycje.
Babeczki z owocami i budyniem
Składniki na babeczki:
- 2 szklanki mÄ…ki pszennej
- 1/3 szklanki cukru pudru
- 200 g zimnego masła lub pół na pół masła z margaryną
- 2 żółtka
- szczypta soli
Mąkę przesiewamy, dodajemy pokrojone masło, następnie siekamy nożem, aby tłuszcz połączył się z mąką. Dodajemy resztę składników i szybko zagniatamy. Jeśli dysponujemy malakserem, wrzucamy składniki do misy miksera i miksujemy do ich połączenia. Gotowe ciasto schładzamy ok. 30 minut w lodówce.
Szykujemy foremek do babeczek. Smarujemy je masłem lub olejem, można dodatkowo obsypać bułką tartą. W przygotowanych foremkach układamy kawałki rozwałkowanego ciasta. Schładzamy kolejne 30 minut. Pieczemy około 15 minut w temperaturze 180-190ºC (nasze babeczki musza być lekko rumiane).
Z mleka, budyniu w proszku i łyżki masła przygotowujemy masę:
- 2 opakowania proszku budyniowego z cukrem (waniliowego i śmietankowego)
- pół litry mleka (połowa tego co jest podane na opakowaniu)
Przygotowujemy budynie z połowy ilości mleka zalecanego na opakowaniu. Do gorącego budyniu dodajemy łyżkę masła, mieszamy. Ciepłym budyniem wypełniamy babeczki. Dekorujemy owocami, np. borówkami, jeżynami, malinami (oczywiście można użyć także innych owoców, np. kiwi, brzoskwiń, winogrona).