KÄ…cik Kulinarny: gofry i babeczki z owocami sezonowymi

Dziś w naszym Kąciku Kulinarnym proponujemy dwa desery na słodko: gofry oraz kruche babeczki z owocami sezonowymi.

Do przygotowania gofrów niezbędna nam będzie gofrownica, natomiast do babeczek foremki.

Gofry

  • 1,5 szklanki mÄ…ki pszennej
  • ok 1,5 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 1,5 Å‚yżeczki proszku do pieczenia
  • 2 Å‚yżeczki cukru
  • 2 Å‚yżki roztopionego masÅ‚a
  • szczypta soli

Wszystkie składniki wymieszać mikserem. Następnie rozgrzać gofrownicę. Gofry piec do uzyskania złotego koloru. Następnie studzimy je na kratce.

Lekko wystudzone dekorujemy wg upodobań. Jako dodatki do gofrów świetnie nadają się: owoce, dżemy, kremy i polewy czekoladowe, bita śmietana, galaretka pokrojona w kostkę, cukier puder. Warto tworzyć własne kompozycje.

Babeczki z owocami i budyniem

Składniki na babeczki:

  • 2 szklanki mÄ…ki pszennej
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 200 g zimnego masÅ‚a lub pół na pół masÅ‚a z margarynÄ…
  • 2 żółtka
  • szczypta soli

Mąkę przesiewamy, dodajemy pokrojone masło, następnie siekamy nożem, aby tłuszcz połączył się z mąką. Dodajemy resztę składników i szybko zagniatamy. Jeśli dysponujemy malakserem, wrzucamy składniki do misy miksera i miksujemy do ich połączenia. Gotowe ciasto schładzamy ok. 30 minut w lodówce.

Szykujemy foremek do babeczek. Smarujemy je masÅ‚em lub olejem, można dodatkowo obsypać buÅ‚kÄ… tartÄ…. W przygotowanych foremkach ukÅ‚adamy kawaÅ‚ki rozwaÅ‚kowanego ciasta.  SchÅ‚adzamy kolejne 30 minut. Pieczemy okoÅ‚o 15 minut w temperaturze  180-190ºC (nasze babeczki musza być lekko rumiane).

Z mleka, budyniu w proszku i łyżki masła przygotowujemy masę:

  • 2 opakowania proszku budyniowego z cukrem (waniliowego i Å›mietankowego)
  • pół litry mleka (poÅ‚owa tego co jest podane na opakowaniu)

Przygotowujemy budynie z połowy ilości mleka zalecanego na opakowaniu. Do gorącego budyniu dodajemy łyżkę masła, mieszamy. Ciepłym budyniem wypełniamy babeczki. Dekorujemy owocami, np. borówkami, jeżynami, malinami (oczywiście można użyć także innych owoców, np. kiwi, brzoskwiń, winogrona).

Autor: admin

Udostępnij post na:

Skip to content