Kącik Kulinarny: frytki z cukini pieczone w piekarniku

Dziś w Kąciku Kulinarnym przepis naszej Czytelniczki, która poleca frytki z cukini pieczone w piekarniku. 

Składniki:

  • 2 mniejeze lub 1 duża cukinia
  • 2 jajka
  • bułka tarta
  • starty ser żółty (niektórzy pomijają ten składnik)
  • sól
  • przyprawy- w zależności od upodobań, np. zioła prowansalskie

Cukinię myjemy, osuszamy, obieramy i po wydrążeniu środka, twarde części kroimy na kawałki, nie grubsze niż 2 cm.
Na jednym talerzu mieszamy bułkę tartą, ser żółty i przyprawy, na drugi wbijamy jajka i mieszamy widelcem.

Cukinię solimy. Po kilkunastu minutach odsączamy nasze frytki z soku, i osuszamy ręcznikiem papierowym. Każdy kawałek cukinii zanurzamy w jajku a następnie w bułce z serem i przyprawami. Tak przygotowane frytki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Pieczemy ok. 20 minut w temp. 200 stopni. W połowie pieczenia możemy nasze frytki obrócić.

Świetnie smakują podane z dipem czosnkowym, można podać też z ketchupem.

Autor: admin

Udostępnij post na:

Skip to content