Dziś w Kąciku Kulinarnym przepis naszej Czytelniczki, która poleca frytki z cukini pieczone w piekarniku.
Składniki:
- 2 mniejeze lub 1 duża cukinia
- 2 jajka
- bułka tarta
- starty ser żółty (niektórzy pomijają ten składnik)
- sól
- przyprawy- w zależności od upodobań, np. zioła prowansalskie
Cukinię myjemy, osuszamy, obieramy i po wydrążeniu środka, twarde części kroimy na kawałki, nie grubsze niż 2 cm.
Na jednym talerzu mieszamy bułkę tartą, ser żółty i przyprawy, na drugi wbijamy jajka i mieszamy widelcem.
Cukinię solimy. Po kilkunastu minutach odsączamy nasze frytki z soku, i osuszamy ręcznikiem papierowym. Każdy kawałek cukinii zanurzamy w jajku a następnie w bułce z serem i przyprawami. Tak przygotowane frytki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Pieczemy ok. 20 minut w temp. 200 stopni. W połowie pieczenia możemy nasze frytki obrócić.
Świetnie smakują podane z dipem czosnkowym, można podać też z ketchupem.