Kącik Kulinarny: drożdżowe cynamonki

Dziś w naszym Kąciku Kulinarnym prezentujemy przepis Pani Ani, na drożdżowe cynamonki.

Może przygotujecie je jako słodki dodatek do prezentu i życzeń dla Waszych Babć i Dziadków?

Składniki:

  • 1 szklanka letniego mleka
  • 40 g Å›wieżych drożdży
  • 2 jajka
  • 600 g mÄ…ki pszennej
  • 125 g roztopionego, przestudznego masÅ‚a
  • 100 g cukru
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 60 g roztopionego, wystudzonego, roztopionego masÅ‚a i 1oo g cukru
  • kilka Å‚yżeczek cynamonu (ok. 20 g)

lub

  • kilka Å‚yżek powideÅ‚ i kilka Å‚yżeczek cynamonu (ok. 20 g)

 

Robimy zaczyn ze Å›wieżych drożdży (w kubku mieszamy drożdże, Å‚yżeczkÄ™ cukru, Å‚yżeczkÄ™ mÄ…ki i 3 Å‚yżki letniego mleka). Kiedy zaczyn podwoi swojÄ… objÄ™tość, wszystkie skÅ‚adniki umieÅ›cić w misce i wyrobić rÄ™cznie lub za pomocÄ… miksera. Ciasto powinno być miÄ™kkie i elastyczne.  Wyrobione ciasto przykryć Å›ciereczkÄ… i odstawić na godzinÄ™ do wyroÅ›niÄ™cia.

Kiedy już podwoi swoją objętość, wyrabiamy je jeszcze raz, już znacznie krócej i dzielimy na dwie części. Każdą z nich rozwałkowujemy na prostokąt. Na tak przygotowane ciasto wykładamy nadzienie: może to być cienka warstwa powideł i cynamon, lub ciasto smarujemy roztopionym masłem i posypujemy cukrem z cynamonem. Zawijamy nasze ciasto jak roladę, i kroimy na plastry. Tak przygotowane bułeczki układamy na blasze z papierem do pieczenia, odstawiamy przykryte ściereczką ponownie do wyrośnięcia. Pieczemy w temperaturze 180°C około 15 minut (jeśli po tym czasie będą zbyt blade możemy przedłużyć piecznie o ok. 3 minuty). Wystudzone na kratce wykładamy na talerz. Można na koniec polać lukrem, choć nie jest to konieczne.

 

 

Autor: admin

Udostępnij post na:

Skip to content