Dziś w naszym Kąciku Kulinarnym prezentujemy przepis Pani Ani, na drożdżowe cynamonki.
Może przygotujecie je jako słodki dodatek do prezentu i życzeń dla Waszych Babć i Dziadków?
Składniki:
- 1 szklanka letniego mleka
- 40 g świeżych drożdży
- 2 jajka
- 600 g mÄ…ki pszennej
- 125 g roztopionego, przestudznego masła
- 100 g cukru
- szczypta soli
Nadzienie:
- 60 g roztopionego, wystudzonego, roztopionego masła i 1oo g cukru
- kilka łyżeczek cynamonu (ok. 20 g)
lub
- kilka łyżek powideł i kilka łyżeczek cynamonu (ok. 20 g)
Robimy zaczyn ze świeżych drożdży (w kubku mieszamy drożdże, łyżeczkę cukru, łyżeczkę mąki i 3 łyżki letniego mleka). Kiedy zaczyn podwoi swoją objętość, wszystkie składniki umieścić w misce i wyrobić ręcznie lub za pomocą miksera. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia.
Kiedy już podwoi swoją objętość, wyrabiamy je jeszcze raz, już znacznie krócej i dzielimy na dwie części. Każdą z nich rozwałkowujemy na prostokąt. Na tak przygotowane ciasto wykładamy nadzienie: może to być cienka warstwa powideł i cynamon, lub ciasto smarujemy roztopionym masłem i posypujemy cukrem z cynamonem. Zawijamy nasze ciasto jak roladę, i kroimy na plastry. Tak przygotowane bułeczki układamy na blasze z papierem do pieczenia, odstawiamy przykryte ściereczką ponownie do wyrośnięcia. Pieczemy w temperaturze 180°C około 15 minut (jeśli po tym czasie będą zbyt blade możemy przedłużyć piecznie o ok. 3 minuty). Wystudzone na kratce wykładamy na talerz. Można na koniec polać lukrem, choć nie jest to konieczne.