Kącik Kulinarny: Domowy Kebab

Dziś w naszym Kąciku Kulinarnym domowy kebab. Przepis przesłała nasza czytelniczka Maria. 

 

DOMOWY KEBAB

Ciasto:

250 g mąki (najlepiej pełnoziarnistej)

25 g oleju rzepakowego

¼ łyżeczki proszku do pieczenia

150 g gorącej ale nie wrzącej wody

¼ łyżeczki soli.

 

Nadzienie:

Mieszanka sałat, pierś z kurczaka, przyprawa do kurczaka, kilka krążków ananasa z puszki, 4 pomidory, 1 papryka czerwona, 1 papryka żółta, 2 ogórki, szczypiorek.

Można podsmażyć pokrojone w talarki ziemniaki, pozostałe z wczorajszego obiadu. Dzięki temu nic się w naszej kuchni nie zmarnuje.

Sos:

2 szklanki jogurtu

2 łyżki majonezu

4 czosnki

Sól i pieprz do smaku.

 

Wykonanie:

Pierś z kurczaka pokroić w paski, przyprawić przyprawą z kurczaka i odstawić do lodówki.

Wyrobić ciasto a następnie podzielić na 6 części (można na 4 – wtedy placki będą większe). Odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę. 

W tym czasie wykonać sos i odstawić go do lodówki.

Z ciasta rozwałkować okrągłe placki o grubości około 2 mm i smażyć na gorącej patelni bez tłuszczu przez 30 sekund. Małe tortille możemy układać na wilgotnej szmatce, aby łatwiej było nam je potem zawijać. 

Pokroić ananasa, pomidory, ogórki, paprykę oraz szczypiorek według upodobań.

Podsmażyć na łyżce oleju pierś z kurczaka.

Nadzienie zawijamy w upieczone tortille i polewamy sosem. Całość można podgrillować na elektrycznym grillu.

 

Życzymy smacznego.

 

 

 

 

Autor: admin

Udostępnij post na:

Skip to content