Kącik Kulinarny: domowe drożdżówki powodłowo-mandarynkowe

Dziś w Kąciku Kulinarnym prezentujemy przepis nadesłany przez naszego Czytelnika, Pana Huberta, na domowe drożdżówki powidłowo- mandarynkowe.

Składniki:

  • 250 ml mleka
  • 40 g Å›wieżych drożdży
  • 100g cukru
  • 500g mÄ…ki pszennej plus 2 duże Å‚yżki
  • 80 g masÅ‚a miÄ™kkiego pokrojonego na kawaÅ‚ki
  • 1 jajko +2 żółtka
  • 1/2 Å‚yżeczki soli
  • 4 mandarynki
  • 150g powideÅ‚ Å›liwkowych

Sposób przygotowania

Ciasto drożdże :

Do naczynia miksujÄ…cego wlać mleko, dodać drożdże i cukier i razem podgrzewać 2,5 min do temp. ok. 37 stopni. Dodać mÄ…kÄ™, masÅ‚o, jajko i sól i wyrabiać 2 min.  Jeżeli ciasto zbyt mocno siÄ™ klei, należy dodać 2 duże Å‚yżki mÄ…ki i wyrabiać dalej przez 1 min. BlachÄ™ wyÅ‚ożyć papierem do pieczenia. Z ciasta uformować waÅ‚ek, podzielić go na 14 części, z każdej części uformować pÅ‚askie placuszki dodajÄ…c na wierzch po Å‚yżeczce powideÅ‚ Å›liwkowych i 1 czÄ…stkÄ™ mandarynki. Placuszki uÅ‚ożyć na przygotowanej blasze, pozostawić do wyroÅ›niÄ™cia w ciepÅ‚ym miejscu na ok 30 min. Rozgrzać piekarnik do 200 st. Piec ok 40 minut

 

Autor: admin

Udostępnij post na:

Skip to content