Kącik Kulinarny: domowe drożdżówki powodłowo-mandarynkowe

Dziś w Kąciku Kulinarnym prezentujemy przepis nadesłany przez naszego Czytelnika, Pana Huberta, na domowe drożdżówki powidłowo- mandarynkowe.

Składniki:

  • 250 ml mleka
  • 40 g świeżych drożdży
  • 100g cukru
  • 500g mąki pszennej plus 2 duże łyżki
  • 80 g masła miękkiego pokrojonego na kawałki
  • 1 jajko +2 żółtka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 4 mandarynki
  • 150g powideł śliwkowych

Sposób przygotowania

Ciasto drożdże :

Do naczynia miksującego wlać mleko, dodać drożdże i cukier i razem podgrzewać 2,5 min do temp. ok. 37 stopni. Dodać mąkę, masło, jajko i sól i wyrabiać 2 min.  Jeżeli ciasto zbyt mocno się klei, należy dodać 2 duże łyżki mąki i wyrabiać dalej przez 1 min. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta uformować wałek, podzielić go na 14 części, z każdej części uformować płaskie placuszki dodając na wierzch po łyżeczce powideł śliwkowych i 1 cząstkę mandarynki. Placuszki ułożyć na przygotowanej blasze, pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok 30 min. Rozgrzać piekarnik do 200 st. Piec ok 40 minut

 

Autor: admin

Udostępnij post na:

Skip to content