Kącik Kulinarny: czekoladowe ciasteczka na maślance

Dziś w naszym Kąciku Kulinarnym ciasteczka czekoladowe na maślance, inspirowane przepisem z portalu mojewypieki.com. Ciastka można wzbogacić orzechami, białą czekoladą lub szczyptą chili.

 

Składniki:

  • ok. 300 g mąki pszennej
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 120 g roztopionego gorącego masła
  • 3/4 szklanki kakao
  • 1 szklanka cukru
  • 2/3 szklanki maślanki
  • tabliczka czekolady (może być gorzka, mleczna lub deserowa)

Ciastka można urozmaicić dodając białą czekoladę, orzechy włoskie lub szczyptę chili

wykonanie:

Na początku roztapiamy masło. Do misy miksera wlewamy gorący tłuszcz, do którego dodajemy przesiane kakao. Miksujemy na gładką masę. Następnie dodajemy cukier i maślankę cały czas miksując. Ustawiając mikser na najniższych obrotach, do masy dosypujemy partiami mąkę wymieszaną z sodą i szczyptę soli. Na koniec dodajemy czekoladę pokrojoną na małą kostkę. 

Ciasto (będzie dość gęste i klejące) nakładamy łyżeczką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, zostawiać między ciastkami odstępy. Blachę z ciastkami wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, i pieczemy przez ok. 12 minut. Gotowe ciastka studzimy na kratce.

 

Autor: admin

Udostępnij post na:

Skip to content