Dziś w naszym kąciku kulinarnym kolejny przepis przesłany przez naszą czytelniczkę wraz z oryginalną dekoracją.
Składniki:
Ciasto:
1/2 kg mÄ…ki tortowej
5 żółtek
1 kostka masła lub margaryny
1 szklanka cukru pudru
2 łyżki śmietany kwaśnej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 cukier wanilinowy
Składniki połączyć i włożyć do lodówki na godzinę.
Kruszonka:
¾ szklanki mąki,
½ szklanki cukru,
½ kostki masła.
Całość połączyć i schłodzić w lodówce.
Rabarbar: umyć, obrać i pokroić w drobną kostkę.
Przygotowanie:
Wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować i dodać grubą warstwę rabarbaru. Posypać kruszonką.
Piec w temp 180 stopni przez ok. godzinę. Ciasto sprawdzić wbijając drewniany patyczek. Jeśli jest upieczone patyczek wyciągniemy suchy.
Smacznego!