Dziś w naszym Kąciku Kulinarnym przepis na kruche ciasto z jeżynami i budyniową pianką, który otrzymaliśmy od Pań z Koła Gospodyń Wiejskich w Wieńcu. Nie zdradzimy tajemnicy pisząc, że to właśnie m.in tym ciastem Panie częstowały dzieci, które przybyły do wienieckiej remizy na teatrzyk mobilny. Jak udało nam się dowiedzieć wypiek wszystkim bardzo posmakował. Także aktorzy, którzy zostali poczęstowani przez gospodynie, bardzo chwalili tę słodką niespodziankę.
Składniki
ciasto:
- 2,5 szklanki mÄ…ki pszennej
- 5 żółtek
- 250 g zimnego masła
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
budyniowa pianka:
- 5 białek
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 opakowania budyniu śmietankowego
- 125 ml oleju
- jeżyny
Z podanych składników zagniatamy ciasto, które dzielimy na dwie części mniejszą i większą. Ciasto należy schłodzić w lodówce przez około pół godziny. Następnie większą jego część ścieramy na tarce na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i podpiekamy przez około 15- 20 min. Studzimy.
Ubijamy białka, stopniowo dodając cukier i cukier waniliowy. Ubijamy ręcznie lub mikserem na wysokich obrotach. Gdy piana jest sztywna wsypujemy budyniowy proszek ciągle miksując. Następnie zmniejszamy obroty i wlewamy wąską strużką olej, nie przerywając miksowania. Miksujemy aż wszystkie składniki się połączą.
Piankę wykładamy na podpieczony spód. Na niej układamy jeżyny i na wierzch ścieramy na tarce pozostałe ciasto. Pieczemy około 30 min. Na koniec można posypać cukrem pudrem.
smacznego!