KÄ…cik Kulinarny: ciasto z cukiniÄ… i owocami

Dziś w naszym Kąciku Kulinarnym proponujemy przepis na ciasto z cukinią i owocami. Powinno posmakować tym, którzy lubią brownie. Samej cukinii nie czuć w smaku, natomiast sprawia, że ciasto jest bardzo wilgotne.

Składniki:

  • 350 g cukinii
  • 1 duże jajko
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1,5 szklanki mÄ…ki
  • 2 kopiate Å‚yżki kakao
  • 1,5 Å‚yżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • opcjonalnie: skórka starta z pomaraÅ„czy
  • 1 szkl owoców (np. malin, borówek, jeżyn)

Dodatkowo:

  • polewa- tabliczka czekolady i 4 Å‚yżki Å›mietanki 30%
  • owoce do dekoracji

Jeśli wolimy, aby nasze ciasto było wyższe, przygotujmy mniejszą foremkę, jeśli preferujemy niskie, możemy zrobić na średniej tortownicy.

Na początek w jednym naczyniu łączymy składniki suche: przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, cukier, kakao i sól.

ObranÄ… cukiniÄ™ Å›cieramy na tarce na dużych oczkach.  W wiÄ™kszym naczyniu jajko roztrzepujemy z olejem. Dodajemy lekko odciÅ›niÄ™tÄ… cukiniÄ™- mieszamy.  Dodajemy suche skÅ‚adniki i krótko mieszamy, tylko do połączenia. Wsypujemy owoce i jeÅ›li dajemy to skórkÄ™ z pomaraÅ„czy- mieszamy delikatnie.

Ciasto przekładamy do formy, której spód wykładamy papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180°C przez około godzinę. Po wyjęciu z pieca studzimy na kratce.

Przygotowujemy polewę: zagotowujemy 4 łyżki śmietany, i do gorącej wkładamy połamaną czekoladę. Mieszamy. Gotową polewę wylewamy na jeszcze ciepłe ciasto. Ozdabiamy nasze ciasto malinami/borówkami/jeżynami.

Autor: admin

Udostępnij post na:

Skip to content