Dziś w naszym Kąciku Kulinarnym proponujemy przepis na ciasto z cukinią i owocami. Powinno posmakować tym, którzy lubią brownie. Samej cukinii nie czuć w smaku, natomiast sprawia, że ciasto jest bardzo wilgotne.
Składniki:
- 350 g cukinii
- 1 duże jajko
- 1/2 szklanki oleju
- 2/3 szklanki cukru
- 1,5 szklanki mÄ…ki
- 2 kopiate łyżki kakao
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- opcjonalnie: skórka starta z pomarańczy
- 1 szkl owoców (np. malin, borówek, jeżyn)
Dodatkowo:
- polewa- tabliczka czekolady i 4 łyżki śmietanki 30%
- owoce do dekoracji
Jeśli wolimy, aby nasze ciasto było wyższe, przygotujmy mniejszą foremkę, jeśli preferujemy niskie, możemy zrobić na średniej tortownicy.
Na początek w jednym naczyniu łączymy składniki suche: przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, cukier, kakao i sól.
Obraną cukinię ścieramy na tarce na dużych oczkach. W większym naczyniu jajko roztrzepujemy z olejem. Dodajemy lekko odciśniętą cukinię- mieszamy. Dodajemy suche składniki i krótko mieszamy, tylko do połączenia. Wsypujemy owoce i jeśli dajemy to skórkę z pomarańczy- mieszamy delikatnie.
Ciasto przekładamy do formy, której spód wykładamy papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180°C przez około godzinę. Po wyjęciu z pieca studzimy na kratce.
Przygotowujemy polewę: zagotowujemy 4 łyżki śmietany, i do gorącej wkładamy połamaną czekoladę. Mieszamy. Gotową polewę wylewamy na jeszcze ciepłe ciasto. Ozdabiamy nasze ciasto malinami/borówkami/jeżynami.