KÄ…cik Kulinarny: ciasto sinkers

W dzisiejszym KÄ…ciku Kulinarnym prezentujemy przepis naszej czytelniczki, Pani Ani,  na ciasto snikers. 

Składniki na ciasto (na 3 blaty):

  • 600 g mÄ…ki pszennej
  • 1/2 szkl cukru
  • 3 Å‚yżki miodu
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 200 g margaryny
  • 2 Å‚yżki mleka
  • 2 Å‚yżeczki sody
  • 1 op. cukru waniliowego

Składniki na polewę orzechową:

  • 200 g posiekanych orzechów wÅ‚oskich
  • 2 Å‚yżki miodu
  • 90 g margaryny
  • 1 Å‚yżka cukru

Składniki na masy:

  • 1 duży budyÅ„ waniliowy
  • 700 ml mleka
  • 1 Å‚yżka mÄ…ki ziemniaczanej
  • 1 Å‚yżka mÄ…ki pszennej
  • 4 Å‚yżki cukru
  • 1 maÅ‚a puszka (okoÅ‚o 200g) masy kajmakowej w puszce

 

Na poczÄ…tku przygotowujemy polewÄ™ orzechowÄ…. W garnuszku rozpuszczamy margarynÄ™ z cukrem i miodem. Na koniec dodajemy posiekane orzechy. Gotujemy chwilÄ™ do rozpuszczenia cukru. Odstawiamy do przestudzenia.

NastÄ™pnie przygotowujemy ciasto. MÄ…kÄ™ przesiewamy z sodÄ…. Dodajemy posiekanÄ… na maÅ‚e kawaÅ‚ki margarynÄ™ i pozostaÅ‚e skÅ‚adniki. Krótko zagniatamy ciasto i dzielimy na 3 części. KażdÄ… z nich rozwaÅ‚kowujemy na prostokÄ…t wielkoÅ›ci blaszki, można podsypać mÄ…kÄ…, aby siÄ™ nie kleiÅ‚o. 

0,5 l mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałym mleku mieszamy budyń z mąką. Do gotującego się mleka wlewamy mieszankę budyniową i ciągle gotując energicznie mieszamy. Gotową masę budyniową studzimy.

Dwa blaty pieczemy około 10-12 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 170 stopni C. Na trzeci blat nakładamy ostudzoną polewę orzechową i pieczemy około 13-15 minut. Po wyjęciu z piekarnika blaty studzimy.

Jeden z blatów bez orzechów smarujemy budyniem, i przykrywamy drugim blatem. Następnie wykładamy masę kajmakową, a na niej układami blat z orzechami. Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień, przechowywane w lodówce.

smacznego!

 

 

Autor: admin

Udostępnij post na:

Skip to content