Kącik Kulinarny: ciasto sinkers

W dzisiejszym Kąciku Kulinarnym prezentujemy przepis naszej czytelniczki, Pani Ani,  na ciasto snikers. 

Składniki na ciasto (na 3 blaty):

  • 600 g mąki pszennej
  • 1/2 szkl cukru
  • 3 łyżki miodu
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 200 g margaryny
  • 2 łyżki mleka
  • 2 łyżeczki sody
  • 1 op. cukru waniliowego

Składniki na polewę orzechową:

  • 200 g posiekanych orzechów włoskich
  • 2 łyżki miodu
  • 90 g margaryny
  • 1 łyżka cukru

Składniki na masy:

  • 1 duży budyń waniliowy
  • 700 ml mleka
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 4 łyżki cukru
  • 1 mała puszka (około 200g) masy kajmakowej w puszce

 

Na początku przygotowujemy polewę orzechową. W garnuszku rozpuszczamy margarynę z cukrem i miodem. Na koniec dodajemy posiekane orzechy. Gotujemy chwilę do rozpuszczenia cukru. Odstawiamy do przestudzenia.

Następnie przygotowujemy ciasto. Mąkę przesiewamy z sodą. Dodajemy posiekaną na małe kawałki margarynę i pozostałe składniki. Krótko zagniatamy ciasto i dzielimy na 3 części. Każdą z nich rozwałkowujemy na prostokąt wielkości blaszki, można podsypać mąką, aby się nie kleiło. 

0,5 l mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałym mleku mieszamy budyń z mąką. Do gotującego się mleka wlewamy mieszankę budyniową i ciągle gotując energicznie mieszamy. Gotową masę budyniową studzimy.

Dwa blaty pieczemy około 10-12 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 170 stopni C. Na trzeci blat nakładamy ostudzoną polewę orzechową i pieczemy około 13-15 minut. Po wyjęciu z piekarnika blaty studzimy.

Jeden z blatów bez orzechów smarujemy budyniem, i przykrywamy drugim blatem. Następnie wykładamy masę kajmakową, a na niej układami blat z orzechami. Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień, przechowywane w lodówce.

smacznego!

 

 

Autor: admin

Udostępnij post na:

Skip to content