W dzisiejszym KÄ…ciku Kulinarnym prezentujemy przepis naszej czytelniczki, Pani Ani, na ciasto snikers.
Składniki na ciasto (na 3 blaty):
- 600 g mÄ…ki pszennej
- 1/2 szkl cukru
- 3 łyżki miodu
- 2 jajka
- 2 żółtka
- 200 g margaryny
- 2 łyżki mleka
- 2 łyżeczki sody
- 1 op. cukru waniliowego
Składniki na polewę orzechową:
- 200 g posiekanych orzechów włoskich
- 2 łyżki miodu
- 90 g margaryny
- 1 łyżka cukru
Składniki na masy:
- 1 duży budyń waniliowy
- 700 ml mleka
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka mąki pszennej
- 4 łyżki cukru
- 1 mała puszka (około 200g) masy kajmakowej w puszce
Na poczÄ…tku przygotowujemy polewÄ™ orzechowÄ…. W garnuszku rozpuszczamy margarynÄ™ z cukrem i miodem. Na koniec dodajemy posiekane orzechy. Gotujemy chwilÄ™ do rozpuszczenia cukru. Odstawiamy do przestudzenia.
Następnie przygotowujemy ciasto. Mąkę przesiewamy z sodą. Dodajemy posiekaną na małe kawałki margarynę i pozostałe składniki. Krótko zagniatamy ciasto i dzielimy na 3 części. Każdą z nich rozwałkowujemy na prostokąt wielkości blaszki, można podsypać mąką, aby się nie kleiło.
0,5 l mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałym mleku mieszamy budyń z mąką. Do gotującego się mleka wlewamy mieszankę budyniową i ciągle gotując energicznie mieszamy. Gotową masę budyniową studzimy.
Dwa blaty pieczemy około 10-12 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 170 stopni C. Na trzeci blat nakładamy ostudzoną polewę orzechową i pieczemy około 13-15 minut. Po wyjęciu z piekarnika blaty studzimy.
Jeden z blatów bez orzechów smarujemy budyniem, i przykrywamy drugim blatem. Następnie wykładamy masę kajmakową, a na niej układami blat z orzechami. Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień, przechowywane w lodówce.
smacznego!