Dziś w naszym Kąciku Kulinarnym przepis naszej Czytelniczki na ciasto jabłkowo-orzechowe z polewą.
Składniki:
ciasto kruche:
- 250 g mÄ…ki pszennej
- 130 g masła, schłodzonego
- 1/4 szklanki cukru pudru
- 2 żółtka
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Wszystkie składniki połączyć razem w mikserze lub ręcznie. Jeśli robimy ciasto ręcznie nie wyrabiajmy go zbyt długo, tylko do połączenia składników. Ciasto składamy do lodówki na ok. 30 minut. Następnie pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok 15-20 minut.
nadzienie jabłkowe:
- 1,5 kg jabłek (np. szara reneta)
- 150 g cukru
- świeżo wyciśnięty sok z połowy cytryny
- 1 opakowanie galaretki cytrynowej (opcjonalnie)
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Dodać cukier, sok z cytryny i wymieszać. Podgrzewać w garnku lub na patelni z grubym dnem, mieszając, aż do momentu, aż jabłka się podduszą do uzyskania konsystencji gęstego musu. Jeśli używamy galaretki, to na sam koniec należy wsypać ją (proszek) do gorących jabłek i wymieszać do rozpuszczenia.
masa orzechowa:
- 250 g orzechów włoskich
- 250 ml mleka
- 250 g masła (w temp. pokojowej)
- 130-150 g cukru pudru
Orzechy zmielić na drobny proszek, zalać gorącym mlekiem, wymieszać. Przykryć folią spożywczą i odstawić do wystudzenia.
Masło i cukier puder utrzeć w mikserze do powstania jasnej i puszystej masy. Dodawać do niej po jednej łyżce wystudzoną masę orzechową, cały czas ucierając na mniejszych obrotach.
Na wystudzone kruche ciasto wykładamy jabłka, następnie masę orzechową i na wierzch szykujemy polewę.
polewa:
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 3 łyżki kakao
- 60 g masła
- 1 łyżeczka żelatyny
Żelatynę zalać niewielką ilością gorącej wody. Wymieszać, do rozpuszczenia. Resztę składników zagotować. Dodać żelatynę do reszty masy. Wymieszać dobrze i przestudzić. Jak już lekko zgęstnieje, polać ciasto.