Kącik Kulinarny: ciasto jabłkowo- orzechowe

Dziś w naszym Kąciku Kulinarnym przepis naszej Czytelniczki na ciasto jabłkowo-orzechowe z polewą.

Składniki:

ciasto kruche:

  • 250 g mÄ…ki pszennej
  • 130 g masÅ‚a, schÅ‚odzonego
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 0,5 Å‚yżeczki proszku do pieczenia

Wszystkie składniki połączyć razem w mikserze lub ręcznie. Jeśli robimy ciasto ręcznie nie wyrabiajmy go zbyt długo, tylko do połączenia składników. Ciasto składamy do lodówki na ok. 30 minut. Następnie pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok 15-20 minut.

 nadzienie jabÅ‚kowe:

  • 1,5 kg jabÅ‚ek (np. szara reneta)
  • 150 g cukru
  • Å›wieżo wyciÅ›niÄ™ty sok z poÅ‚owy cytryny
  • 1 opakowanie galaretki cytrynowej (opcjonalnie)

JabÅ‚ka obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Dodać cukier, sok z cytryny i wymieszać. Podgrzewać w garnku lub na patelni z grubym dnem, mieszajÄ…c, aż do momentu, aż jabÅ‚ka siÄ™ podduszÄ… do uzyskania konsystencji gÄ™stego musu. JeÅ›li używamy galaretki, to na sam koniec należy wsypać jÄ… (proszek) do gorÄ…cych jabÅ‚ek i wymieszać do rozpuszczenia. 

masa orzechowa:

  • 250 g orzechów wÅ‚oskich
  • 250 ml mleka
  • 250 g masÅ‚a (w temp. pokojowej)
  • 130-150 g cukru pudru

 

Orzechy zmielić na drobny proszek, zalać gorącym mlekiem, wymieszać. Przykryć folią spożywczą i odstawić do wystudzenia.

Masło i cukier puder utrzeć w mikserze do powstania jasnej i puszystej masy. Dodawać do niej po jednej łyżce wystudzoną masę orzechową, cały czas ucierając na mniejszych obrotach.

Na wystudzone kruche ciasto wykładamy jabłka, następnie masę orzechową i na wierzch szykujemy polewę.

polewa:

  • 4 Å‚yżki cukru
  • 2 Å‚yżki kwaÅ›nej Å›mietany
  • 3 Å‚yżki kakao
  • 60 g masÅ‚a
  • 1 Å‚yżeczka żelatyny

Żelatynę zalać niewielką ilością gorącej wody. Wymieszać, do rozpuszczenia. Resztę składników zagotować. Dodać żelatynę do reszty masy. Wymieszać dobrze i przestudzić. Jak już lekko zgęstnieje, polać ciasto.

Autor: admin

Udostępnij post na:

Skip to content