Kącik Kulinarny: ciasto jabłkowo- orzechowe

Dziś w naszym Kąciku Kulinarnym przepis naszej Czytelniczki na ciasto jabłkowo-orzechowe z polewą.

Składniki:

ciasto kruche:

  • 250 g mąki pszennej
  • 130 g masła, schłodzonego
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Wszystkie składniki połączyć razem w mikserze lub ręcznie. Jeśli robimy ciasto ręcznie nie wyrabiajmy go zbyt długo, tylko do połączenia składników. Ciasto składamy do lodówki na ok. 30 minut. Następnie pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok 15-20 minut.

 nadzienie jabłkowe:

  • 1,5 kg jabłek (np. szara reneta)
  • 150 g cukru
  • świeżo wyciśnięty sok z połowy cytryny
  • 1 opakowanie galaretki cytrynowej (opcjonalnie)

Jabłka obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Dodać cukier, sok z cytryny i wymieszać. Podgrzewać w garnku lub na patelni z grubym dnem, mieszając, aż do momentu, aż jabłka się podduszą do uzyskania konsystencji gęstego musu. Jeśli używamy galaretki, to na sam koniec należy wsypać ją (proszek) do gorących jabłek i wymieszać do rozpuszczenia. 

masa orzechowa:

  • 250 g orzechów włoskich
  • 250 ml mleka
  • 250 g masła (w temp. pokojowej)
  • 130-150 g cukru pudru

 

Orzechy zmielić na drobny proszek, zalać gorącym mlekiem, wymieszać. Przykryć folią spożywczą i odstawić do wystudzenia.

Masło i cukier puder utrzeć w mikserze do powstania jasnej i puszystej masy. Dodawać do niej po jednej łyżce wystudzoną masę orzechową, cały czas ucierając na mniejszych obrotach.

Na wystudzone kruche ciasto wykładamy jabłka, następnie masę orzechową i na wierzch szykujemy polewę.

polewa:

  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 3 łyżki kakao
  • 60 g masła
  • 1 łyżeczka żelatyny

Żelatynę zalać niewielką ilością gorącej wody. Wymieszać, do rozpuszczenia. Resztę składników zagotować. Dodać żelatynę do reszty masy. Wymieszać dobrze i przestudzić. Jak już lekko zgęstnieje, polać ciasto.

Autor: admin

Udostępnij post na:

Skip to content