Dziś w naszym Kąciku Kulinarnym przepis od Pani Sławki. Nasza Czytelniczka mówi, że chałka najlepsza jest zaraz po ostygnięciu. Wyśmiencie smakuje z masłem lub konfiturą.
Składniki:
- 3 i 1/4 szklanki mÄ…ki pszennej
- 1 duże jajko
- 50 g cukru
- 60 g roztopionego masła
- pół łyżeczki soli
- 1 szklanka letniego mleka
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 20 g świeżych drożdży
Robimy zaczyn z drożdży, w tym celu mieszamy drożdże z łyżeczką mąki, łyżeczką cukru i kilkoma łyżkami letniego mleka. Następnie w misce umieszczamy wszystkie składniki, dodajemy zaczyn i wyrabiamy ręcznie lub mikserem z końcówką do ciasta drożdżowego. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne. Ciasto odkładamy w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia. Na koniec ciasto dzielimy na 4 części, z każdej robimy wałeczek i formujemy chałkę.
Podpowiedź jak zapleść ciasto znaleźliśmy na portalu przepisnachleb.pl