Kącik Kulinarny: chałka

DziÅ› w naszym KÄ…ciku Kulinarnym przepis od Pani SÅ‚awki. Nasza Czytelniczka mówi, że chaÅ‚ka najlepsza jest zaraz po ostygniÄ™ciu. WyÅ›miencie smakuje z masÅ‚em lub konfiturÄ…. 

Składniki:

  • 3 i 1/4 szklanki mÄ…ki pszennej 
  • 1 duże jajko
  • 50 g  cukru 
  • 60 g roztopionego masÅ‚a 
  • pół Å‚yżeczki soli
  • 1 szklanka letniego mleka 
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego 
  • 20 g Å›wieżych drożdży

Robimy zaczyn z drożdży, w tym celu mieszamy drożdże z Å‚yżeczkÄ… mÄ…ki, Å‚yżeczkÄ… cukru i kilkoma Å‚yżkami letniego mleka. NastÄ™pnie w misce umieszczamy wszystkie skÅ‚adniki, dodajemy zaczyn i wyrabiamy rÄ™cznie lub mikserem z koÅ„cówkÄ… do ciasta drożdżowego. Ciasto powinno być miÄ™kkie i elastyczne. Ciasto odkÅ‚adamy w ciepÅ‚e miejsce na godzinÄ™ do wyroÅ›niÄ™cia. Na koniec ciasto dzielimy na 4 części, z każdej robimy waÅ‚eczek i formujemy chaÅ‚kÄ™. 

Podpowiedź jak zapleść ciasto znaleźliśmy na portalu przepisnachleb.pl

Autor: admin

Udostępnij post na:

Skip to content