Kącik Kulinarny: buraczki ćwikłowe na zimę

Dziś w naszym Kąciku Kulinarnym zachęcamy do przy gotowania buraczków do słoików na zimę.

Składniki:

  • 2 kg buraków ćwikłowych
  • 2 papryki
  • 3 cebule
  • ½ szklanki oleju
  • ½ szklanki octu
  • ½ szklanki cukru
  • 1 łyżka soli

Wykonanie: Buraczki ugotować, obrać i zetrzeć na grubych oczkach. Na patelnię wlać olej i ocet, dodać cukier i sól, rozgrzać a następnie dodać pokrojoną w kostkę cebulę i smażyć 2 minuty. Dodać pokrojoną w drobną kostkę paprykę i smażyć 10 minut. Dodać starte buraczki i smażyć kolejne 5 minut. Pasteryzować w słoikach 15 minut.

 

 

Autor: admin

Udostępnij post na:

Skip to content