Kącik Kulinarny: bułeczki maślane

Dziś w naszym Kąciku Kulinarnym polecamy pyszne bułeczki maślane, idealne na śniadanie. Świetnie smakują z samym masłem, dżemem lub miodem.

Składniki:

  • 4 szklanki przesianej mąki
  • 1 pełna szklanka mleka
  • 2 duże lub 3 mniejsze jajka
  • 115 g masła
  • 2 łyżki cukru (jeśli ktoś chce słodsze bułeczki, można dać więcej)
  • szczypta soli
  • 25 dag świeżych drożdży

Zaczynamy od przygotowania zaczynu: drożdże, z łyżeczką cukru i łyżeczką mąki łączymy z kilkoma łyżkami letniego mleka. Mieszamy i czekamy, aż drożdże „ruszą”.  Do naczynia, w którym będziemy wyrabiać nasze ciasto (można mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego) wsypujemy mąkę, cukier, sól, wbijamy jajka. Mleko z masłem lekko podgrzewamy, do rozpuszczenia masła (jeśli będzie za gorące, musimy chwilę odczekać, powinno być letnie). Dodajemy do miski zaczyn oraz mleko z tłuszczem i wyrabiamy. Po kilku minutach, kiedy składniki się już dobrze połączą a nasze ciasto jest miękkie, przykrywamy naczynie ściereczką i odstawiamy na ok 40 minut do wyrośnięcia.

Po tym czasie ciasto zagniatamy i formujemy z niego bułeczki. Jeśli ciasto jest bardzo klejące można podsypać mąką. Bułeczki układamy luźno, ok 1 cm od siebie, na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia.

Przed włożeniem do pieca można posmarować je roztrzepanym jajkiem lub mlekiem.

Pieczemy ok. piec 25 minut w temperaturze 185ºC. Podczas pieczenia można blaszkę przykryć papierem do pieczenia lub folią aluminiową.

Gotowe studzimy na kratce.

Autor: admin

Udostępnij post na:

Skip to content