Dziś w naszym Kąciku Kulinarnym polecamy pyszne bułeczki maślane, idealne na śniadanie. Świetnie smakują z samym masłem, dżemem lub miodem.
Składniki:
- 4 szklanki przesianej mąki
- 1 pełna szklanka mleka
- 2 duże lub 3 mniejsze jajka
- 115 g masła
- 2 łyżki cukru (jeśli ktoś chce słodsze bułeczki, można dać więcej)
- szczypta soli
- 25 dag świeżych drożdży
Zaczynamy od przygotowania zaczynu: drożdże, z łyżeczką cukru i łyżeczką mąki łączymy z kilkoma łyżkami letniego mleka. Mieszamy i czekamy, aż drożdże „ruszą”. Do naczynia, w którym będziemy wyrabiać nasze ciasto (można mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego) wsypujemy mąkę, cukier, sól, wbijamy jajka. Mleko z masłem lekko podgrzewamy, do rozpuszczenia masła (jeśli będzie za gorące, musimy chwilę odczekać, powinno być letnie). Dodajemy do miski zaczyn oraz mleko z tłuszczem i wyrabiamy. Po kilku minutach, kiedy składniki się już dobrze połączą a nasze ciasto jest miękkie, przykrywamy naczynie ściereczką i odstawiamy na ok 40 minut do wyrośnięcia.
Po tym czasie ciasto zagniatamy i formujemy z niego bułeczki. Jeśli ciasto jest bardzo klejące można podsypać mąką. Bułeczki układamy luźno, ok 1 cm od siebie, na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia.
Przed włożeniem do pieca można posmarować je roztrzepanym jajkiem lub mlekiem.
Pieczemy ok. piec 25 minut w temperaturze 185ºC. Podczas pieczenia można blaszkę przykryć papierem do pieczenia lub folią aluminiową.
Gotowe studzimy na kratce.