Kącik Kulinarny- blok czekoladowy

Mówią, że zajadano się nim w czasach PRL-u. My wiemy, że dziś też jest lubiany, zwłaszcza przez najmłodszych.  Słodki, i bardzo sycący. Dziś w naszym Kąciku Kulinarnym przepis na blok czekoladowy nadesłany przez naszą Czytelniczkę.

Składniki:

  • pół szklanki cukru (można dać mniej)
  • pół kostki masła
  • 1/4 szklanki wody
  • 3 łyżki ciemnego kakao
  • ok. 200 g mleka w proszku (sypkiego, nie granulowanego)
  • herbatniki
  • ryż preparowany
  • orzechy
  • opcjonalnie: rodzynki, żurawina suszona, morele suszone itp

Masło roztapiamy w garnuszku. Dodajemy cukier, kakao, wodę. Wszystko razem mieszamy i podgrzewamy do rozpuszczenia się cukru. Kiedy lekko się ostudzi. Dodajemy mleko w proszku, mieszamy dokładnie, można za pomocą miksera. Na koniec dodajemy pokruszone herbatniki, ryż i bakalie. Masę wykładamy do wąskiej blaszki wyłożonej papierem. Schładzamy w lodówce.

Autor: admin

Udostępnij post na:

Skip to content