Mówią, że zajadano się nim w czasach PRL-u. My wiemy, że dziś też jest lubiany, zwłaszcza przez najmłodszych. Słodki, i bardzo sycący. Dziś w naszym Kąciku Kulinarnym przepis na blok czekoladowy nadesłany przez naszą Czytelniczkę.
Składniki:
- pół szklanki cukru (można dać mniej)
- pół kostki masła
- 1/4 szklanki wody
- 3 łyżki ciemnego kakao
- ok. 200 g mleka w proszku (sypkiego, nie granulowanego)
- herbatniki
- ryż preparowany
- orzechy
- opcjonalnie: rodzynki, żurawina suszona, morele suszone itp
Masło roztapiamy w garnuszku. Dodajemy cukier, kakao, wodę. Wszystko razem mieszamy i podgrzewamy do rozpuszczenia się cukru. Kiedy lekko się ostudzi. Dodajemy mleko w proszku, mieszamy dokładnie, można za pomocą miksera. Na koniec dodajemy pokruszone herbatniki, ryż i bakalie. Masę wykładamy do wąskiej blaszki wyłożonej papierem. Schładzamy w lodówce.