Dziś w Kąciku Kulinarnym polecamy przepis czytelniczki Marii na prosty i smaczny domowy obiad. Zapraszamy na pieczonego kurczaka z fasolką szparagową i surówką.
KURCZAK Z FASOLKĄ SZPARAGOWĄ I SURÓWKĄ
SKŁADNIKI:
4 ćwiartki z kurczaka oraz ulubione zioła i przyprawy, 3 ząbki czosnku, ¼ szklanki oleju, 4 liście laurowe, 4 ziela angielskie.
Żółta fasolka szparagowa (dla 4 osób), 3 łyżki masła, szklanka bułki tartej, łyżeczka soli i łyżeczka cukru.
Do sałatki: 1 mała główka czerwonej kapusty, ¼ główki białej kapusty, ½ selera, 4 duże marchwie, 1 duża cebula, koperek, 2 łyżki majonezu, 2 łyżki śmietany, 1 łyżka jogurtu naturalnego, sok z 1 cytryny, sól, pieprz do smaku.
WYKONANIE:
Jeśli jest to możliwe dzień wcześniej zamarynować kurczaka z liściem laurowym i zielem angielskim w ziołach i przyprawach zmieszanych z olejem oraz przeciśniętymi przez praskę 3 ząbkami czosnku, i odstawić na noc do lodówki, jeśli nie – wykonać w dniu sporządzania obiadu.
Rozgrzać piekarnik do 200 stopni.
Do żaroodpornego naczynia wlać szklankę zimnej wody a następnie włożyć kurczaka z marynatą. Piec 1,5 godzinę w temp. 180 stopni.
W małej miseczce zmieszać 2 łyżki majonezu, 2 łyżki śmietany, 1 łyżkę jogurtu naturalnego, sok z 1 cytryny, sól i pieprz do smaku. Odstawić. Warzywa na sałatkę zmiksować do uzyskania drobnych kawałeczków a następnie połączyć z przygotowanym wcześniej sosem. Dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki.
Odciąć końcówki fasolki i ją wypłukać. Przełożyć do garnka i zalać zimną wodą. Dodać łyżeczkę soli i łyżeczkę cukru. Ugotować do miękkości a następnie przecedzić i przelać zimną wodą. Na patelni roztopić masło. Dodać bułkę tartą i smażyć do momentu, aż bułka lekko się przyrumieni. Dodać fasolkę i smażyć razem kilka minut.
ŻYCZYMY SMACZNEGO !
Zachęcamy Was do dzielenia się Waszymi ulubionymi przepisami. Zdjęcie Waszego wypieku, deseru lub dania oraz przepis możecie przesłać na nasz adres mailowy: redakcja@mojgdow.pl .