Dzisiaj Dzień Czekolady!

 

Jak informuje Kalendarz Świąt Nietypowych dziś obchodzimy Dzień Czekolady!  To z pewnością ucieszy większość z nas. Czekoladę kochają małe dzieci, i te trochę starsze, często ci co dziećmi już nie są też nie potrafią przejść obok niej obojętnie.

Skąd się wzięła u nas czekolada i za co ją uwielbiamy?

Już Majowie i Aztekowie znali smak napoju czekoladowego. Europa czekoladę zawdzięcza Krzysztofowi Kolumbowi, który, w XV wieku przywiózł ziarna kakaowca z jednej ze swoich wypraw. Pierwsza tabliczka czekolady powstała u naszych sąsiadów, w Niemczech, kilkaset lat później. Czekolada spożywana w umiarkowanych ilościach może mieć pozytywny wpływ na zdrowie. Badania wskazują, że substancje zawarte w czekoladzie pozytywnie wpływają na układ krążenia i pracę mózgu. Nie można oczywiście zapominać o wyraźniej poprawie nastroju, co doceniają zwłaszcza kobiety. Ceniona jest także za smak. Dlatego nie powinno dziwić, że na całym świecie ludzie wydają na ten smakołyk łącznie ponad 7 miliardów dolarów rocznie (1).

Zapytaliśmy kilka osób, za co kochają czekoladę:

Madzia (6 l): „Lubię czekoladę, bo jest dobra i słodka, bardzo mi smakuje, i może mieć dużo smaków..

Agnieszka (34l):Za to, że zawsze poprawia mi humor i jest idealna na „doła”. Za to, że daje mi chwilkę relaksu i przyjemności tylko dla mnie, i za to, że ma niepowtarzalny smak i mogę ją wykorzystać do moich ulubionych wypieków”

Jakub (34l); „za to, że poprawia mi humor i za to, że można ją podawać na wiele sposobów

Elżbieta (58)l: „przede wszystkim za smak!”
Z okazji Dnia Czekolady w naszym kąciku kulinarnym przedstawiamy dwa czekoladowe przepisy:

Muffiny czekoladowe

Przepis zaczerpnięty ze strony „www.mojewypieki.com”

Składniki (na ok 12 sztuk):

muf2

  • 225 g mąki pszennej
  • 25 g kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 g białej czekolady
  • 2 duże jajka
  • 300 ml kwaśnej śmietany
  • 150 g brązowego cukru
  • 85 g masła, roztopionego

 

W jednym naczyniu mieszamy składniki suche: mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę i drobno pokrojoną czekoladę białą i gorzką, cukier.
W drugim łączymy składniki mokre: śmietanę, roztrzepane jajka, masło. Przelać składniki mokre do suchych i  wymieszać łyżką (krótko, tylko do połączenia składników). Nakładać ciasto do foremek (silikonowych lub wyłożonych papilotkami) na wysokości 3/4, a następnie piec w temperaturze 200 stopni C przez ok 20-25 minut, do tzw. suchego patyczka.

zdjęcie: naginamyprzepisy.pl

Gorąca czekolada po meksykańsku
czekolada4-194x194

 Składniki:
  • 2 szklanki mleka pełnego
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 1 i 1/3 tabliczki gorzkiej czekolady 70%
  • 1/2 łyżeczki esencji waniliowej
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • mała szczypta pieprzu cayenne

Przygotuj sobie: średni rondel, deskę do krojenia.

Wlej mleko do rondla i wsyp cukier. Podgrzewaj na średnim ogniu, aż mleko będzie gorące, ale nie dopuść do wrzenia. Zdejmij mleko z ognia, wsyp pokrojoną drobno czekoladę, wlej wanilię i wsyp cynamon i pieprz cayenne. Wymieszaj. Odstaw na 5 minut. Następnie podgrzej mleko ponownie, ale nie pozwól mu się zagotować. Wlej do filiżanek i podawaj. Smacznego!

Przepis na gorącą czekoladę pochodzi z bloga Mam Smak

Czekamy na Wasze czekoladowe inspiracje!
(1) źródło: http://www.kalbi.pl/dzien-czekolady

Autor: admin

Udostępnij post na:

Skip to content