Jak informuje Kalendarz Świąt Nietypowych dziś obchodzimy Dzień Czekolady!  To z pewnością ucieszy większość z nas. Czekoladę kochają małe dzieci, i te trochę starsze, często ci co dziećmi już nie są też nie potrafią przejść obok niej obojętnie.
Skąd się wzięła u nas czekolada i za co ją uwielbiamy?
Już Majowie i Aztekowie znali smak napoju czekoladowego. Europa czekoladę zawdzięcza Krzysztofowi Kolumbowi, który, w XV wieku przywiózł ziarna kakaowca z jednej ze swoich wypraw. Pierwsza tabliczka czekolady powstała u naszych sąsiadów, w Niemczech, kilkaset lat później. Czekolada spożywana w umiarkowanych ilościach może mieć pozytywny wpływ na zdrowie. Badania wskazują, że substancje zawarte w czekoladzie pozytywnie wpływają na układ krążenia i pracę mózgu. Nie można oczywiście zapominać o wyraźniej poprawie nastroju, co doceniają zwłaszcza kobiety. Ceniona jest także za smak. Dlatego nie powinno dziwić, że na całym świecie ludzie wydają na ten smakołyk łącznie ponad 7 miliardów dolarów rocznie (1).
Zapytaliśmy kilka osób, za co kochają czekoladę:
Madzia (6 l): „LubiÄ™ czekoladÄ™, bo jest dobra i sÅ‚odka, bardzo mi smakuje, i może mieć dużo smaków..”
Agnieszka (34l):” Za to, że zawsze poprawia mi humor i jest idealna na „doÅ‚a”. Za to, że daje mi chwilkÄ™ relaksu i przyjemnoÅ›ci tylko dla mnie, i za to, że ma niepowtarzalny smak i mogÄ™ jÄ… wykorzystać do moich ulubionych wypieków”
Jakub (34l); „za to, że poprawia mi humor i za to, że można jÄ… podawać na wiele sposobów”
Elżbieta (58)l: „przede wszystkim za smak!”
Z okazji Dnia Czekolady w naszym kÄ…ciku kulinarnym przedstawiamy dwa czekoladowe przepisy:
Muffiny czekoladowe
Przepis zaczerpniÄ™ty ze strony „www.mojewypieki.com”
Składniki (na ok 12 sztuk):
- 225 g mÄ…ki pszennej
- 25 g kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- 100 g gorzkiej czekolady
- 100 g białej czekolady
- 2 duże jajka
- 300 ml kwaśnej śmietany
- 150 g brÄ…zowego cukru
- 85 g masła, roztopionego
W jednym naczyniu mieszamy składniki suche: mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę i drobno pokrojoną czekoladę białą i gorzką, cukier.
W drugim łączymy składniki mokre: śmietanę, roztrzepane jajka, masło. Przelać składniki mokre do suchych i wymieszać łyżką (krótko, tylko do połączenia składników). Nakładać ciasto do foremek (silikonowych lub wyłożonych papilotkami) na wysokości 3/4, a następnie piec w temperaturze 200 stopni C przez ok 20-25 minut, do tzw. suchego patyczka.
zdjęcie: naginamyprzepisy.pl
Gorąca czekolada po meksykańsku
- 2 szklanki mleka pełnego
- 1 łyżka brązowego cukru
- 1 i 1/3 tabliczki gorzkiej czekolady 70%
- 1/2 łyżeczki esencji waniliowej
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- mała szczypta pieprzu cayenne
Przygotuj sobie: średni rondel, deskę do krojenia.
Wlej mleko do rondla i wsyp cukier. Podgrzewaj na średnim ogniu, aż mleko będzie gorące, ale nie dopuść do wrzenia. Zdejmij mleko z ognia, wsyp pokrojoną drobno czekoladę, wlej wanilię i wsyp cynamon i pieprz cayenne. Wymieszaj. Odstaw na 5 minut. Następnie podgrzej mleko ponownie, ale nie pozwól mu się zagotować. Wlej do filiżanek i podawaj. Smacznego!
Przepis na gorącą czekoladę pochodzi z bloga Mam Smak