Dziś w Kąciku Kulinarnym coś dla tych, którzy lubią mięsne dania. Przepis na zrazy w sosie porowym jest autorstwa Pań z KGW Pierzchów, a został on zamieszczony m.in w książce PRZYgdowskieSMAKI- tradycja zaczarowana w potrawach rejonu wielickiego.
Składniki:
- ½ kg mięsa mielonego
- 2 pory
- 2 cebule
- ½ kg pieczarek
- słoik papryki konserwowej
- ½ kg tłuszczu
- mały przecier pomidorowy
- pieprz,sól
- 2 łyżki mąki
Wykonanie:
Mięso mielone przyprawić do smaku pieprzem i solą. Zrobić małe, wielkości orzecha włoskiego, kuleczki. Lekko oprószyć je mąką i obsmażyć na tłuszczu.
Cebulę zeszklić na tłuszczu na złoty kolor, dodać pokrojone pieczarki, a następnie pory /białą część/ pokrojone w półksiężyce, 2 łyżki przecieru pomidorowego, pokrojoną w słupki paprykę oraz obsmażone zraziki. Podlać niewielką ilością wody, lekko zamieszać, dodać przyprawy i gotować powoli około ½ godz. Zagęścić mąką.
Potrawa ta zrobiła furorę podczas promocji gminy Gdów w Warszawie w ramach prezentacji „Moja Mała Ojczyzna”.