Dziś proponujemy zrazy w sosie porowym

Dziś w Kąciku Kulinarnym coś dla tych, którzy lubią mięsne dania. Przepis na zrazy w sosie porowym jest autorstwa Pań z KGW Pierzchów, a został on zamieszczony m.in w książce PRZYgdowskieSMAKI- tradycja zaczarowana w potrawach rejonu wielickiego.

WP_20160812_030

 

Składniki:

  • ½ kg mięsa mielonego
  • 2 pory
  • 2 cebule
  • ½ kg pieczarek
  • słoik papryki konserwowej
  • ½ kg tłuszczu
  • mały przecier pomidorowy
  • pieprz,sól
  • 2 łyżki mąki

Wykonanie:

Mięso mielone przyprawić do smaku pieprzem i solą. Zrobić małe, wielkości orzecha włoskiego, kuleczki. Lekko oprószyć je mąką i obsmażyć na tłuszczu.

Cebulę zeszklić na tłuszczu na złoty kolor, dodać pokrojone pieczarki, a następnie pory /białą część/ pokrojone w półksiężyce, 2 łyżki przecieru pomidorowego, pokrojoną w słupki paprykę oraz obsmażone zraziki. Podlać niewielką ilością wody, lekko zamieszać, dodać przyprawy i gotować powoli około ½ godz. Zagęścić mąką.

Potrawa ta zrobiła furorę podczas promocji gminy Gdów w Warszawie w ramach prezentacji „Moja Mała Ojczyzna”.

 

Autor: admin

Udostępnij post na:

Skip to content