Od czytelniczki Julii ?
DROŻDŻOWY PLACEK Z OWOCAMI
SKŁADNIKI:
CIASTO: 5 dag drożdży, 50 dag mąki, 15 dag cukru, 1 szklanka mleka, 5 żółtek, 10 dag masła, 1/2 łyżeczki soli.
NADZIENIE: 1 kg owoców (śliwki, jabłka, rabarbar), 4 łyżki cukru.
KRUSZONKA: 10 dag masła, 1 szklanka mąki, 1 żółtko, 1/2 torebki cukru waniliowego, 10 dag cukru.
***
WYKONANIE: Z drożdży,1 łyżki cukru, 1 łyżki mąki, soli, 1/3 szklanki mleka zarobić rozczyn. Dobrze wymieszać i pozostawić pod przykryciem do wyrośnięcia. Pozostały cukier roztrzepać z żółtkami. Masło roztopić i ostudzić. Do pozostałej mąki dodać roztrzepane z cukrem żółtka, wyrośnięty rozczyn i pozostałe podgrzane mleko. Dokładnie wyrobić ciasto. Pod koniec wlać przestudzone masło. Wyrabiać do momentu, gdy ciasto będzie „odchodzić” od ręki. Ciasto pozostawić do wyrośnięcia, przykryte ściereczką, w ciepłym miejscu.
1 kg owoców pokroić, zasypać 4 łyżkami cukru i wymieszać. Pozostawić na 50 min., by owoce puściły sok. Przełożyć na sitko, odcedzić.
Z podanych składników na kruszonkę zarobić ciasto tak by nie było jednolite, lecz sypkie.
***
Wyrośnięte ciasto rozłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Rozłożyć owoce, oprószyć cynamonem i posypać kruszonką.
Piec w temperaturze 180 stopni około 40-45 min.
Życzymy smacznego!
Zachęcamy Was do podzielenia się przepisami na Wsze ulubione dania i słodkości. Przepisy wraz z zdjęciami można przesyłać na adres redakcja@mojgdow.pl