Żyj zdrowiej z Moim Gdowem: Jak wybrać swojego dietetyka?

Wiosna puka do naszych drzwi, część z nas zapewne wraz z powiewem ciepłego powietrza postanowiła zmienić swój styl życia. Część będzie robić to na własną rękę (co jest praktyką dobrą, o ile robimy to z głową!), część uda się do dietetyka. W tym krótkim poradniku przedstawię kilka cech profesjonalnego dietetyka.

1.Wykształcenie dietetyczne. Dietetykiem w obecnych czasach może nazwać się każdy- magister dietetyki po uczelni medycznej, ktoś po weekendowej Szkole Wyższej, osoba po kilku kursach, czy trener personalny. Dietetyk odpowiada za wasze zdrowie, dlatego ja rekomenduję wybranie się do specjalisty po pełnej 5-letniej Uczelni Wyższej- taki specjalista zwróci uwagę na szereg innych niż jedzenie aspektów.

2.Konsultacje u innych specjalistów. Profesjonalny dietetyk, gdy widzi, że coś jest nie tak ze zdrowiem pacjenta- wyśle was do innego specjalisty (lekarza, fizjoterapeuty, trenera), nie bawimy się w lekarza, nie diagnozujemy. Dietetyk może zasugerować zrobienie podstawowych badań krwi, ma umiejętność wyłapania „czerwonych flag”, czyli sytuacji zdrowotnych, w których musi wysłać swojego pacjenta do lekarza.

3.Suplementy diety. Profesjonalny dietetyk nie sprzedaje suplementów diety. Dietetyk może zasugerować 2, 3 suplementy diety, które będą pomocne w dietoterapii. Koniec Kropka.

Dietetyk to osoba, której pacjent powierza coś najcenniejszego co posiadamy- swoje zdrowie. Dlatego sprawdźmy jego wykształcenie oraz praktyki jakie stosuje w swojej pracy zawodowej. 

Karolina Kowal, Kuźnia Diety

Autor: admin

Udostępnij post na:

Skip to content