Zupy i kremy

Tym razem w naszym kąciku kulinarnym prezentować będziemy przepisy na różne zupy i kremy. Może ktoś z Was wzbogaci swoje codzienne menu o nowe pozycje? Czekamy na Wasze przepisy!

Zaczynamy od mojej ulubionej pozycji: zupa z czerwonej soczewicy.  W naszym domowym menu jest od około 2 lat. Zrobiłam zupę raz na próbę, i już została z nami. Zarówno moje dzieci, mąż, rodzice doceniają jej walory smakowe. Zalet czerwonej soczewicy nie sposób wypisać wszystkich. Soczewica to skarbnica m.in białka, potasu, kwasu foliowego.

soczewica

W przepisie podaję kompozycję przypraw, którą stworzyłam metodą prób i błędów. Zachęcam do tworzenia swoich propozycji.

Składniki:

  • pół puszki pomidorów (ok. 200g)
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oleju i łyżka masła (do podsmażenia cebuli)
  • przyprawy (wg uznania, można robić różne mieszanki):
  • sól
  • pieprz
  • szczypta chili
  • pół łyżeczki cząbru
  • pół łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1/4 łyżeczki imbiru
  • 1/4 łyżeczki curry
  • 1 szklanka soczewicy czerwonej (wypłukanej na sitku pod bieżącą wodą)
  • 1,5 litra wywaru jarzynowego
  • 2 mniejsze ziemniaki
  • 1 liść laurowy

Zaczynamy od opłukania soczewicy. Następnie gotujemy ją w wywarze z liściem laurowym i pokrojonymi w kostkę ziemniakami. Gotujemy, aż warzywa będą miękkie. Gdy zupa stoi jeszcze na gazie, kroimy cebulę na małe piórka lub w kostkę, podsmażamy na oleju z masłem. Pod koniec podsmażania dodajemy czosnek przeciśnięty przy praskę. Kiedy ziemniaki będą miękkie, wrzucamy pomidory, cebulę z czosnkiem i doprawiamy przyprawami do smaku.

Iwona

źródło: www.naginamyprzepsiy.pl

 

Autor: admin

Udostępnij post na:

Skip to content