Tym razem w naszym kąciku kulinarnym prezentować będziemy przepisy na różne zupy i kremy. Może ktoś z Was wzbogaci swoje codzienne menu o nowe pozycje? Czekamy na Wasze przepisy!
Zaczynamy od mojej ulubionej pozycji: zupa z czerwonej soczewicy. W naszym domowym menu jest od około 2 lat. Zrobiłam zupę raz na próbę, i już została z nami. Zarówno moje dzieci, mąż, rodzice doceniają jej walory smakowe. Zalet czerwonej soczewicy nie sposób wypisać wszystkich. Soczewica to skarbnica m.in białka, potasu, kwasu foliowego.
W przepisie podaję kompozycję przypraw, którą stworzyłam metodą prób i błędów. Zachęcam do tworzenia swoich propozycji.
Składniki:
- pół puszki pomidorów (ok. 200g)
- 1 cebula
- 1 zÄ…bek czosnku
- 2 łyżki oleju i łyżka masła (do podsmażenia cebuli)
- przyprawy (wg uznania, można robić różne mieszanki):
- sól
- pieprz
- szczypta chili
- pół łyżeczki cząbru
- pół łyżeczki kminu rzymskiego
- 1/4 łyżeczki imbiru
- 1/4 łyżeczki curry
- 1 szklanka soczewicy czerwonej (wypłukanej na sitku pod bieżącą wodą)
- 1,5 litra wywaru jarzynowego
- 2 mniejsze ziemniaki
- 1 liść laurowy
Zaczynamy od opłukania soczewicy. Następnie gotujemy ją w wywarze z liściem laurowym i pokrojonymi w kostkę ziemniakami. Gotujemy, aż warzywa będą miękkie. Gdy zupa stoi jeszcze na gazie, kroimy cebulę na małe piórka lub w kostkę, podsmażamy na oleju z masłem. Pod koniec podsmażania dodajemy czosnek przeciśnięty przy praskę. Kiedy ziemniaki będą miękkie, wrzucamy pomidory, cebulę z czosnkiem i doprawiamy przyprawami do smaku.
Iwona
źródło: www.naginamyprzepsiy.pl