Zupa jesienna minestrone

„Polecam zupÄ™ jesiennÄ… minestrone, dla mnie jest to królowa wszystkich warzywnych zup. Kolejna ikona kuchni wÅ‚oskiej, rozpoznawalna na caÅ‚ym Å›wiecie. Minestrone komponuje siÄ™ wedÅ‚ug warzyw, które pojawiÄ… siÄ™, sÄ… dostÄ™pne w danym sezonie, dlatego teraz mamy wersjÄ™ jesiennÄ…. DoskonaÅ‚a bÄ™dzie też w wersji wegetariaÅ„skiej bez boczku, a na bulionie warzywnym. GorÄ…co polecam Wam tÄ… przepysznÄ…, sycÄ…cÄ… zupÄ™.”- Kasia Bednarska, autorka bloga mamsmak.pl

IMG_1672

Składniki:

  • 200g biaÅ‚ej fasoli suchej
  • 1 listek laurowy
  • 1 pomidor
  • 1 maÅ‚y ziemniak
  • 150g szpinaku
  • 1 puszka pomidorów krojonych lub 2 duże Å›wieże pomidory
  • 500ml bulionu warzywnego lub z kurczaka
  • 50g suchego makaronu
  • sól, pieprz do smaku
  • oliwa z oliwek

Sofritto:

  • 4 plasterki boczku wÄ™dzonego
  • 2 maÅ‚e czerwone cebule
  • 2 marchewki
  • 2 Å‚odygi selera naciowego
  • 3 zÄ…bki czosnku
  • 2 maÅ‚e cukinie
  • garść pokrojonej kapusty wÅ‚oskiej

Dekoracja:

  • garść Å›wieżych liÅ›ci bazylii
  • duża garść Å›wieżo startego parmezanu

Przygotowanie:

Gotowanie fasoli: suchą fasolę wsyp do miski, zalej zimną wodą i odstaw na noc. Wody w naczyniu powinno być więcej niż fasoli o około 5 cm. Fasola zapewne wciągnie całość wody. Namoczoną fasolę wrzuć do garnka z wodą, dorzuć liść laurowy, obrany ziemniak i rozgnieciony pomidor. Gotuj do miękkości, około 25 minut,( w zależności od wielkości fasoli). Odcedź i usuń liść laurowy, ziemniaka i pomidora.

Przygotowanie sofritto:
W czasie, kiedy fasola się gotuje, przygotuj sofritto, czyli podsmażone pokrojone, warzywa. Rozgrzej 2-3 łyżki oliwy na patelni i wrzuć pokrojony drobno boczek, posiekaną cebulę, marchewkę i seler pokrojone w plasterki,czosnek drobno posiekany. Podduś na małym ogniu przez około 15 minut. Dodaj pokrojoną w kostkę cukinię i duś przez około 5 minut. Następnie dorzuć pokrojoną w paski kapustę włoską i duś przez kolejne 5 minut. Warzywa nie powinny się przyrumienić dlatego mieszaj sofritto, co chwilę.

Sofritto wrzuć do ugotowanej fasoli, wlej wybrany bulion i pomidory ( w sezonie używam świeżych, a później z puszki). Wrzuć dowolny, ulubiony rodzaj makaronu ( ja zawsze łamię na małe kawałki makaron spaghetti). Po 10 minutach wrzuć szpinak i dokładnie wymieszaj. Przypraw solą i pieprzem. Minestrone powinna być gęsta, ale jeśli wydaje ci się zbyt gęsta dolej jeszcze bulionu według uznania. Podawaj koniecznie z listkami bazylii i parmezanem.

źródło: mamsmak.pl

Autor: admin

Udostępnij post na:

Skip to content