„Polecam zupÄ™ jesiennÄ… minestrone, dla mnie jest to królowa wszystkich warzywnych zup. Kolejna ikona kuchni wÅ‚oskiej, rozpoznawalna na caÅ‚ym Å›wiecie. Minestrone komponuje siÄ™ wedÅ‚ug warzyw, które pojawiÄ… siÄ™, sÄ… dostÄ™pne w danym sezonie, dlatego teraz mamy wersjÄ™ jesiennÄ…. DoskonaÅ‚a bÄ™dzie też w wersji wegetariaÅ„skiej bez boczku, a na bulionie warzywnym. GorÄ…co polecam Wam tÄ… przepysznÄ…, sycÄ…cÄ… zupÄ™.”- Kasia Bednarska, autorka bloga mamsmak.pl
Składniki:
- 200g białej fasoli suchej
- 1 listek laurowy
- 1 pomidor
- 1 mały ziemniak
- 150g szpinaku
- 1 puszka pomidorów krojonych lub 2 duże świeże pomidory
- 500ml bulionu warzywnego lub z kurczaka
- 50g suchego makaronu
- sól, pieprz do smaku
- oliwa z oliwek
Sofritto:
- 4 plasterki boczku wędzonego
- 2 małe czerwone cebule
- 2 marchewki
- 2 Å‚odygi selera naciowego
- 3 zÄ…bki czosnku
- 2 małe cukinie
- garść pokrojonej kapusty włoskiej
Dekoracja:
- garść świeżych liści bazylii
- duża garść świeżo startego parmezanu
Przygotowanie:
Gotowanie fasoli: suchą fasolę wsyp do miski, zalej zimną wodą i odstaw na noc. Wody w naczyniu powinno być więcej niż fasoli o około 5 cm. Fasola zapewne wciągnie całość wody. Namoczoną fasolę wrzuć do garnka z wodą, dorzuć liść laurowy, obrany ziemniak i rozgnieciony pomidor. Gotuj do miękkości, około 25 minut,( w zależności od wielkości fasoli). Odcedź i usuń liść laurowy, ziemniaka i pomidora.
Przygotowanie sofritto:
W czasie, kiedy fasola się gotuje, przygotuj sofritto, czyli podsmażone pokrojone, warzywa. Rozgrzej 2-3 łyżki oliwy na patelni i wrzuć pokrojony drobno boczek, posiekaną cebulę, marchewkę i seler pokrojone w plasterki,czosnek drobno posiekany. Podduś na małym ogniu przez około 15 minut. Dodaj pokrojoną w kostkę cukinię i duś przez około 5 minut. Następnie dorzuć pokrojoną w paski kapustę włoską i duś przez kolejne 5 minut. Warzywa nie powinny się przyrumienić dlatego mieszaj sofritto, co chwilę.
Sofritto wrzuć do ugotowanej fasoli, wlej wybrany bulion i pomidory ( w sezonie używam świeżych, a później z puszki). Wrzuć dowolny, ulubiony rodzaj makaronu ( ja zawsze łamię na małe kawałki makaron spaghetti). Po 10 minutach wrzuć szpinak i dokładnie wymieszaj. Przypraw solą i pieprzem. Minestrone powinna być gęsta, ale jeśli wydaje ci się zbyt gęsta dolej jeszcze bulionu według uznania. Podawaj koniecznie z listkami bazylii i parmezanem.
źródło: mamsmak.pl