Zapraszamy na Festiwal Podpłomyka Plebańskiego

1 sierpnia na gdowskim Zarabiu podczas Pikniku Rodzinnego z Okazji Święta Ziemi Gdowskiej odbędzie się II Festiwal Podpłomyka Plebańskiego. „Bohaterem” wydarzenia będzie produkt tradycyjny – podpłomyk z cebulką.

Udział w Festiwalu zadeklarowały panie z 17 Kół Gospodyń Wiejskich Gminy Gdów. Podczas wydarzenia będzie można zarówno kupić jak i zdegustować podpłomyk.

Jaki jest ten tradycyjny podpłomyk zapytaliśmy panią Lucynę Włodarz Prezes Stowarzyszenia Gospodyń Wiejskich Gminy Gdów.

„Z wyglądu jest to płaski placek z ciasta chlebowego z przypieczoną cebulą na powierzchni. Ma okrągły kształt, w przekroju owalny o średnicy 30-40 cm i grubości 3-4 cm. Jest złocistobrązowy z elementami ciemnobrązowymi przypieczonej cebuli. Smakuje jak wiejski chlebek z cebulka, jest kruchy i chrupiący”.

„Tradycja pieczenia podpłomyka kultywowana jest w szczególności w Niegowici. To właśnie podpłomyk plebański był przysmakiem Jana Pawła II, który pod koniec lat 50-tych przebywał jeszcze jako ks. Karol Wojtyła na swojej pierwszej parafii właśnie w tej miejscowości”.

W Niegowici i okolicach, tradycyjny podpłomyk pieczony był w gospodarstwach wiejskich zawsze przy okazji pieczenia chleba. Produktem podstawowym do przygotowywania podpłomyka jest mąka. Przed laty była to mąka uzyskiwana z ręcznego przemiału zboża na żarnach, w związku z czym zawierała więcej włókna, a jej kolor przypominał mąkę razową. Z biegiem lat zmianom uległy w głównej mierze zboża przemielane na mąkę, zarówno odmiany zbóż, sposób ich uprawy, zbioru, przechowywania i oczywiście przemiału. Zachowała się jednak głęboko zakorzeniona tradycja pieczenia podpłomyków według starej receptury. Przygotowując podpłomyk z cebulą składniki miesza się w drewnianej dzieży z dodatkiem ciasta pozostałego z poprzedniego pieczenia chleba – naciastku. Wyrobione ciasto przykrywane jest do wyrośnięcia lnianą, grubą narzutą. Następnie uformowane placki wkłada się do pieca na specjalnej, drewnianej łopacie. Proces pieczenia w piecu chlebowym opalonym drzewem sosnowym oraz użyte do produkcji składniki tworzą niezwykły smak i aromat tradycyjnego podpłomyku. Niegowickie podpłomyki od zawsze wyróżniały się od innych tym, że smarowane były naturalnym, wiejskim masłem i posypywane cebulą. Po dzień dzisiejszy są wielkim rarytasem zarówno dla mieszkańców jak i dla przyjezdnych.

 

 

Autor: Redaktor1

Udostępnij post na:

Skip to content