Kolejny przepis z wykorzystaniem mięsa mielonego pochodzi z książki „1001 przepisów Kuchnia Polska”, Ewy Aszkiewicz. Tym razem polecamy zapiekane zraziki.
[Not a valid template]
Składniki
- 50 dag mielonego mięsa
- 2 łyżki tartej bułki
- 4 łyżki mleka
- jajko
- sól
- pieprz
- majeranek
- łyżka koncentratu pomidorowego
- 1/3 szkl rosołu (może być z koncentratu)
- 2 łyżki pikantnego ketchupu
- mąka krupczatka do panierowania
- olej do smażenia
- szklanka śmietany kremowej
- płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
Tartą bułkę mieszamy z 4 łyżkami mleka, dodajemy do mięsa wraz z jajkiem, solą, pieprzem i majerankiem. Składniki wyrabiamy i formujemy małe (lub duże jak kto woli) zrazy. Oprószamy mąką i smażymy, rumieniąc z obu stron. Następnie przekładamy je do naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem. Porcje polewamy mieszanką rosołu, ketchupu i koncentratu.
Przygotowujemy sos: w dwóch łyżkach mleka rozprowadzamy mąkę, łączymy ze śmietaną i szczyptą soli, zalewamy zraziki i od razu wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 10 minut.
Najlepiej podać z grubym makaronem lub ryżem na sypko.
smacznego