zapiekane zraziki- pomysł na dzisiejszy obiad

Kolejny przepis z wykorzystaniem mięsa mielonego pochodzi z książki „1001 przepisów Kuchnia Polska”, Ewy Aszkiewicz. Tym razem polecamy zapiekane zraziki.

[Not a valid template]

Składniki

  • 50 dag mielonego mięsa
  • 2 łyżki tartej bułki
  • 4 łyżki mleka
  • jajko
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1/3 szkl rosołu (może być z koncentratu)
  • 2 łyżki pikantnego ketchupu
  • mąka krupczatka do panierowania
  • olej do smażenia
  • szklanka śmietany kremowej
  • płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej

Tartą bułkę mieszamy z 4 łyżkami mleka, dodajemy do mięsa wraz z jajkiem, solą, pieprzem i majerankiem. Składniki wyrabiamy i formujemy małe (lub duże jak kto woli) zrazy. Oprószamy mąką i smażymy, rumieniąc z obu stron. Następnie przekładamy je do naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem. Porcje polewamy mieszanką rosołu, ketchupu i koncentratu.

Przygotowujemy sos: w dwóch łyżkach mleka rozprowadzamy mąkę, łączymy ze śmietaną i szczyptą soli, zalewamy zraziki i od razu wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 10 minut.

Najlepiej podać z grubym makaronem lub ryżem na sypko.

smacznego

 

Autor: admin

Udostępnij post na:

Skip to content