Gotowanie to Twoja pasja? Inspirują Cię regionalne przysmaki? Koniecznie weź udział w konkursie „Gotuj z mistrzem” i podziel się swoim przepisem na wyjątkowe danie, w którym składnikami będą małopolskie produkty. Autorzy najciekawszych propozycji będą mogli przygotować je podczas finału Małopolskiego Festiwalu Smaku, ale nie sami – będzie towarzyszył im znakomity kucharz Andrzej Polan – ambasador wydarzenia.
Aby dostać się do finału konkursu, należy przygotować oryginalną i autorską propozycję dania, w którym musi znaleźć się minimum jeden produkt z każdej z następujących kategorii:
- pieczywo – chleb prądnicki, obwarzanek krakowski,
- mięso/ryby – karp zatorski, kiełbasa lisiecka, kiełbasa piaszczańska, jagnięcina podhalańska,
- sery – bryndza podhalańska, oscypek, redykołka,
- owoce/warzywa – fasola Jaś, jabłka łąckie, suska sechlońska.
Wraz z przepisem należy przesłać też zdjęcie własnoręcznie przygotowanego dania. Uwaga! Przygotowanie całego dania konkursowego nie może trwać dłużej niż 40 minut.
Warto się spieszyć, gdyż zgłoszenia są przyjmowane tylko do 10 sierpnia do godz. 10.00. Więcej informacji, w tym formularz zgłoszeniowy, można znaleźć tutaj: www.malopolska.pl/smak2018.
Autorzy najlepszych propozycji zostaną zaproszeni do wspólnego gotowania wraz z Andrzejem Polanem podczas finału Małopolskiego Festiwalu Smaku, który odbędzie się 2 września w Skawinie.
Warto przypomnieć, że Małopolski Festiwal Smaku to największe wydarzenie kulinarne w regionie, które Województwo Małopolskie organizuje już po raz czternasty. To wyjątkowa impreza z udziałem producentów regionalnych, lokalnych i tradycyjnych specjałów. Czytaj więcej.
Źródło: Małopolska.pl