Z życia szkół…

W szkołach, podobnie jak w naszych domach coraz bardziej wyczuwa się świąteczną atmosferę. Dzieci z nauczycielami szykują jasełka, ubierają choinki, uczą się kolęd…

Gdów

Zapach igliwia, choinka sięgająca sufitu oraz ogień buchający z kominka to znak, że rozpoczął się już przedświąteczny czas. Dlatego też, 15 grudnia klasy IIa, IIc i IIId wybrały się do Czasławia na warsztaty edukacyjne, poświęcone obrzędom i zwyczajom bożonarodzeniowym. Program warsztatów obejmował opowieści wigilijne omawiane w prawdziwej stajence oraz gry i zabawy związane ze świętami. Uczniowie odbyli również warsztaty plastyczne, w trakcie których ozdabiali swoje własne choinki. Nie zabrakło także zajęć kulinarnych czyli przygotowywania świątecznych pierniczków na prawdziwym miodzie i ich dekorowania. Po zajęciach dzieci zajadały się barszczem czerwonym z kapuśniaczkiem. Pogoda pozwoliła nam również na przejażdżkę konną pod okiem instruktora.

To był wspaniały czas i niezapomniane chwile, do których często będziemy wracać w naszych wspomnieniach.

[Not a valid template]

Także w Szkole Podstawowej w Gdowie odbył się szkolny konkurs Kolęd i Pastorałek:

[Not a valid template]

W Zręczycach ogłoszono konkurs, na który uczniowie przynieśli do Szkoły własnoręcznie przygotowane Szopki Bożonarodzeniowe:

[Not a valid template]

Wszystkie szopki zgłoszone do konkursu można oglądnąć na stronie Szkoły: zobacz tutaj

Uczniowie cały zdobywają wiedzę, nie tylko o świętach i tradycjach bożonarodzeniowych..

Klasa III ze Zręczyc  wraz z wychowawczynią Alicją Tomczyk przygotowała cykl lekcji o kontynencie azjatyckim. Uczniowie bliżej zapoznali się z krajami takimi jak Chiny, Japonia, Indie i Wietnam. Dzieci oglądały zdjęcia miejsc w Azji, które warto zobaczyć oraz czytały o nich informacje. Chłopcy podczas azjatyckiej podróży poćwiczyli karate w stroju kimono, przymierzali chińskie kapelusze oraz próbowali swoich sił jedząc pałeczkami. Dziewczynki  natomiast przebierały się w indyjskie sari oraz wachlowały się japońskimi wachlarzami. Dzieci szczególnie upodobały sobie jeden z krajów – Japonię. Obejrzeli oni fotoprezentację kraju zaznajamiając się z jego największymi miastami Tokio i Kioto. W rytm muzyki azjatyckiej oglądali pamiątki przywiezione z kraju kwitnącej wiśni.  Jednak największym zainteresowaniem cieszyła się strona kulinarna tego państwa. Dzieci miały okazję skosztować różnych oryginalnych smaków, które przyleciały prosto z Japonii, a serwowane były przez uczennicę przebraną w strój japoński. Jakież było ich zdziwienie gdy zasolone kwiaty wiśni zalane wrzątkiem rozkwitły i okazały się być herbatą. Oprócz tego mogli jeszcze skosztować chipsów rybnych, ciasteczek o smaku owoców morza, zasuszonych rybek z orzeszkami, słonych cukierków, ciasteczek o smaku zielonej herbaty, galaretki z wodorostów, ciasteczek ryżowych oraz czekolady z herbatnikami. Te wszystkie przysmaki popijali zieloną herbatę z ryżem, która im bardzo smakowała. Uczniowie byli bardzo zaangażowani w tygodniowe zajęcia, podczas których mogli bezpośrednio zetknąć się z kulturą dalekiego wschodu i już nie mogą doczekać się odkrywania kolejnego kontynentu.

[Not a valid template]

Szkoła w Jaroszówce po raz czwarty zorganizowała Gminny Przegląd Piosenki w Języku Angielskim. Szersza relacja z przeglądu już niebawem na naszej stronie.

[Not a valid template]

źródło: http://www.spgdow.szkolnastrona.pl/, http://spzreczyce.szkolnastrona.pl

Autor: admin

Udostępnij post na:

Skip to content