W niedzielę, 1 sierpnia, na gdowskim Zarabiu odbył się X Festiwal Rosołu organizowany przez Stowarzyszenie Lokalna Grupa Działania „Dolina Raby”.
Impreza odbywa się na pamiątkę wydarzenia z 1682 r., kiedy to kuchmistrz na zamku w Wiśniczu, sekretarz królewski, podstoli żytomierski Stanisław Czerniecki napisał pierwszą polską książkę kucharską „Compendium ferculorum albo zebranie potraw” w której pierwszą pozycję zajmował Rosół po raz pierwszy nazwany wprost jako „polski”. Powyższe dzieło traktuje o rosole jako o potrawie, a nie zupie przedstawiając aż 16 sposobów jego przygotowania.
W tym roku w szranki konkursu stanęło 11 drużyn z obszaru dwóch partnerskich LGD, impreza stanowiła bowiem element projektu współpracy pomiędzy LGD „Dolina Raby”, a LGD „Przyjazna Ziemia Limanowska” pn. „Skarby Beskidzkiej Miedzy”. Dodatkowo partnerem imprezy była Gmina Gdów oraz Stowarzyszenie Małopolskich Kucharzy i Cukierników.
Imprezę otworzyli Wójt Gminy Gdów Pan Zbigniew Wojas, Prezes Zarządu LGD „Dolina Raby” Pan Jan Marcinek oraz Mariusz Szwed – gość specjalny Festiwalu Rosołu i Przewodniczący Jury.
Rosoły oceniało profesjonalne Jury składające się m.in. z kucharzy ze Stowarzyszenia Małopolskich Kucharzy i Cukierników tj. Łukasza Grabowskiego i Rafała Lemiowskiego, a Przewodniczącym Jury został Pan Mariusz Szwed – zwycięzca 3 edycji programu MasterChef. W skład Jury weszli również: Poseł na Sejm RP Władysław Kosiniak – Kamysz, Katarzyna Maśnica – przedstawiciel partnerskiego LGD, Marek Palej – Wiceprezes Zarządu LGD „Dolina Raby”. W pierwszej kolejności Jury oceniło wystrój stanowisk konkursowych, a następnie drużyny prezentowały jurorom do degustacji przygotowane rosoły.
Wśród atrakcji, które przygotowało LGD „Dolina Raby” był pokaz kulinarny Mariusza Szweda, który przyrządził hiszpańską Paellę na wielkiej patelni. Wydarzenie to zostało okraszone hiszpańską muzyką w wykonaniu krakowskiego zespołu Que Passa. Podczas imprezy można było również degustować rosół jagnięcy z pierożkami z jagnięciną i miętą przygotowany przez kucharzy z terenu limanowskiego LGD jak również innych potraw i produktów lokalnych serwowanych przez drużyny konkursowe. Na stosiku LGD „Dolina Raby” oraz LGD „Przyjazna Ziemia Limonowska” można było zapoznać się z publikacjami turystycznymi promującymi zasoby Beskidu Wyspowego jak również promującymi program LEADER i zrealizowane dotychczas projekty na obszarze partnerów projektu.
Jury konkursu miało trudne zadanie, gdyż drużyny przygotowały się znakomicie zarówno pod względem wystroju stoisk i kucharzy jak również jakości przygotowanych rosołów. Ostatecznie po długich naradach trwających prawie 2 godz. rozstrzygnięto konkurs.
Pierwsze miejsce oraz nagrodę Grand Prix X Festiwalu Rosołu zdobyło Stowarzyszenie „Klub Seniora” Żegocina – nagroda o wartości 1200 zł.
Drugie miejsce Koło Gospodyń Wiejskich w Niegowici – nagroda o wartości 1000 zł.
Trzecie miejsce Koło Gospodyń Wiejskich Tarnawa – nagroda o wartości 800 zł.
Pozostałe drużyny otrzymały wyróżnienie i nagrodę za udział w festiwalu każde o wartości 500 zł, a były to następujące drużyny: KGW Łukowica, KGW Krakuszowice, KGW Grabie, Stowarzyszenie Kobiet Aktywnych – Trzciana, KGW „Śwarne Leszczynianki”, KGW Kopaliny-Nowy Wiśnicz, KGW Królówka, KGW Łąkta Górna.
Wszystkim drużynom serdecznie gratulujemy!
źródło: LGD Dolina Raby
zdj. Mój Gdów