Warzywa na wakacyjne spotkania

Dziś proponujemy warzywa z ciekawych wersjach: pieczone buraczki oraz zawijana cukinia

sałatka z rukolą, pieczonym burakiem i serem kozim

WP_20160710_16_19_37_Pro

Składniki (na 6 osób)

    • 6 garści rukoli
    • 6 średniej wielkości buraków
    • 150 g sera koziego w kawałku
    • płatki migdałowe, słupki migdałowe, orzechy lub słonecznik (garść-do posypania po wierzchu)

sos

  • 9 łyżek oliwy z oliwek
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • 2 łyżeczki ostrej musztardy
  • 2 łyżki miodu
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu

Buraki dokładnie myjemy, osuszamy i zawijamy każdy osobno w folię aluminiową. Wsadzamy je do nagrzanego piekarnika do 200 stopni C i pieczemy przez ok. 60 minut do momentu, aż będą miękkie. Jak trochę wystygną, obieramy je ze skórki i kroję w cienkie półplastry. Ważne, żeby buraczki były ciepłe, bo wtedy wchłoną więcej sosu.

Kiedy buraki się pieką, robimy sos: wszystkie składniki na sos dokładnie ze sobą łączę i odstawiam na bok. Na półmisku lub talerzach układamy rukolę, plastry buraków i łyżeczką wykładamy kozi ser. Całość skrapiamy sosem tuż przed podaniem. Możemy wszystko posypać prażonymi migdałami, orzechami lub słonecznikiem.

zawijana cukinia z serkiem ricotta i papryką

WP_20160710_16_33_03_Pro1

Składniki:

  • 3 małe cukinie,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 200g serka ricotty,
  • 1/2 papryki czerwonej,
  • sól morską,
  • pieprz czarny świeżo mielony lu kolorowy

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C (grzanie góra-dół).  Cukinie kroimy wzdłuż na plastry o grubości ok. 5 mm. solimy i odkładamy na kilkanaście minut. Po tym czasie osuszyć je papierowym ręcznikiem kuchennym.
Na blaszce przykrytej papierem do pieczenia układamy plastry cukinii i smarujemy je oliwą z oliwek.
Wstawiamy do piekarnika na ok. 10-15 minut, do czasu, aż brzegi się lekko pozwijają.  Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia.
Umytą czerwoną paprykę kroimy w bardzo drobną kostkę, i mieszamy z serkiem ricotta. Farsz doprawimy solą i pieprzem. Na każdym plastrze cukinii układamy farsz i zwijamy roladki.  Warto zostawić kilkucentymetrowy kawałek cukinii bez farszu- wtedy nasza przekąska ma ładniejszy kształt.

Autor: admin

Udostępnij post na:

Skip to content