DziÅ› proponujemy warzywa z ciekawych wersjach: pieczone buraczki oraz zawijana cukinia
sałatka z rukolą, pieczonym burakiem i serem kozim
Składniki (na 6 osób)
- 6 garści rukoli
- 6 średniej wielkości buraków
- 150 g sera koziego w kawałku
- płatki migdałowe, słupki migdałowe, orzechy lub słonecznik (garść-do posypania po wierzchu)
sos
- 9 łyżek oliwy z oliwek
- 3 łyżki octu balsamicznego
- 2 łyżeczki ostrej musztardy
- 2 łyżki miodu
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
Buraki dokładnie myjemy, osuszamy i zawijamy każdy osobno w folię aluminiową. Wsadzamy je do nagrzanego piekarnika do 200 stopni C i pieczemy przez ok. 60 minut do momentu, aż będą miękkie. Jak trochę wystygną, obieramy je ze skórki i kroję w cienkie półplastry. Ważne, żeby buraczki były ciepłe, bo wtedy wchłoną więcej sosu.
zawijana cukinia z serkiem ricotta i paprykÄ…
Składniki:
- 3 małe cukinie,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- 200g serka ricotty,
- 1/2 papryki czerwonej,
- sól morską,
- pieprz czarny świeżo mielony lu kolorowy
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C (grzanie góra-dół). Cukinie kroimy wzdłuż na plastry o grubości ok. 5 mm. solimy i odkładamy na kilkanaście minut. Po tym czasie osuszyć je papierowym ręcznikiem kuchennym.
Na blaszce przykrytej papierem do pieczenia układamy plastry cukinii i smarujemy je oliwą z oliwek.
Wstawiamy do piekarnika na ok. 10-15 minut, do czasu, aż brzegi się lekko pozwijają. Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia.
Umytą czerwoną paprykę kroimy w bardzo drobną kostkę, i mieszamy z serkiem ricotta. Farsz doprawimy solą i pieprzem. Na każdym plastrze cukinii układamy farsz i zwijamy roladki. Warto zostawić kilkucentymetrowy kawałek cukinii bez farszu- wtedy nasza przekąska ma ładniejszy kształt.