Wakacyjny KÄ…cik Kulinarny z PiwniczkÄ… Chomika

Rozpoczynamy dziÅ› cykl „Wakacyjny KÄ…cik Kulinarny z PiwniczkÄ… Chomika”. Tak jak do tej pory bÄ™dziemy prezentować sprawdzone przepisy zarówno na dania główne, przystawki jak również na sÅ‚odko. Do współpracy zaprosiliÅ›my firmÄ™ Chomik, która otwiera przed nami swojÄ… PiwniczkÄ™. Na zakoÅ„czenie wakacji ogÅ‚osimy konkurs dla naszych czytelników, w którym do wygrania bÄ™dÄ… atrakcyjne nagrody od firmy Chomik. ZachÄ™camy do wspólnego kucharzenia! Zaczynamy od pasztetu z cukinii i konfitury malinowej.

Pasztet z cukinii

Idealny pasztet dla wegetarian i miÅ‚oÅ›ników zdrowszej kuchni. Cukinia, marchew i cebula to jego główne skÅ‚adniki –trio peÅ‚ne witamin i smaku. Pasztet z cukinii można doprawiać wedÅ‚ug wÅ‚asnych upodobaÅ„, a buÅ‚kÄ™ tartÄ… zastÄ…pić ugotowanÄ… kaszÄ… jaglanÄ… czy pÅ‚atkami owsianymi. 

Składniki:
– 1 litr startej cukinii
– 1 marchewka
– 2 szklanki bułki tartej
– 3 żółtka i 3 białka
– 200 g sera gouda
– 2 duże posiekane cebule
– ½ szklanki oleju
– po łyżce ulubionych ziół – np. oregano, bazylia, tymianek
– sól i pieprz lub curry do smaku
– ewentualnie 2-3 ząbki czosnku

1. ObranÄ… i startÄ… cukiniÄ™ posypujemy Å‚yżeczkÄ… soli i odstawiamy na 2 godziny, aby puÅ›ciÅ‚a sok, nastÄ™pnie należy jÄ… odcisnąć i umieÅ›cić w szerokim naczyniu, najlepiej misce.

2. CebulÄ™ i zmiażdżony czosnek wrzucamy na rozgrzany olej w iloÅ›ci 2 Å‚yżek. Podsmażamy, aż cebula siÄ™ zeszkli i odstawiamy do wystudzenia.

3. Ser żółty także Å›cieramy na dużych oczkach tarki, podobnie jak marchewkÄ™ i wrzucamy do cukinii.

4. W misce z cukiniÄ… lÄ…dujÄ… też 3 żółtka, buÅ‚ka tarta (nie caÅ‚a, zostawiamy ¼ szklanki do wysypania formy), olej i przyprawy. CaÅ‚ość mieszamy.

5. Z biaÅ‚ek ubijamy pianÄ™, którÄ… Å‚Ä…czymy z masÄ… na pasztet i delikatnie mieszamy.

6. FormÄ™ keksówkÄ™ o wymiarach 30 x 11 cm smarujemy tÅ‚uszczem â€“ masÅ‚em lub margarynÄ… i wysypujemy pozostaÅ‚Ä… buÅ‚kÄ… tartÄ….

7. FormÄ™ wypeÅ‚niamy masÄ… na pasztet i caÅ‚ość pieczemy w temp. 200 stopni przez co najmniej godzinÄ™. Przez pierwsze lub drugie pół godziny pasztet może być przykryty foliÄ… aluminiowÄ…, żeby za bardzo siÄ™ nie przypiekÅ‚ z góry. Po upieczeniu zostawiamy w uchylonym piekarniku i nie wyjmujemy pasztetu z foremki, dopóki caÅ‚kowicie siÄ™ nie wystudzi.

Jak przyrzÄ…dzić ten pasztet możesz  zobaczyć także na filmie: zobacz tutaj

 

Konfitura malinowa

NiezastÄ…piony dodatek do herbaty i najlepsze nadzienie kruchych ciastek. GÄ™sta, sÅ‚odka, niezwykle aromatyczna konfitura malinowa ma moc witamin i orzeźwiajÄ…cego smaku. Zapraszamy do przyrzÄ…dzenia jej z nami.

Składniki:
– 3 kg malin
– 2 kg cukru
– 3 szklanki wrzątku
– 1 cytryna

1. Z cukru i wrzÄ…tku przyrzÄ…dzić syrop cukrowy.

2. Z cytryny zetrzeć skórkÄ™ i wsypać do syropu, nastÄ™pnie wycisnąć sok i także wlać do syropu. Na koÅ„cu wsypać także maliny i caÅ‚ość gotować pół godziny, mieszajÄ…c od czasu do czasu delikatnie.

3. Po upÅ‚ywie 30 minut konfiturÄ™ Å›ciÄ…gnąć z ognia i odstawić na caÅ‚Ä… noc.

4. NastÄ™pnego dnia konfiturÄ™ smażyć przez kilka minut, aż stanie siÄ™ gÄ™sta i szklista, a nastÄ™pnie przeÅ‚ożyć do wyparzonych i ciepÅ‚ych sÅ‚oiczków. ZakrÄ™cić, odwrócić do góry dnem i pozostawić o wystygniÄ™cia.

Film instruktażowy: zobacz tutaj

 

JeÅ›li chcesz zakupić  akcesoria lub naczynia kuchenne potrzebne do wykonania konkretnego dania, możesz skorzystać z podpowiedzi na stronie naszego partnera: Pasztet z cukinii i Konfitura malinowa

 

Partnerem Wakacyjnego KÄ…cika Kulinarnego jest firma Chomik z Gdowa

Autor: admin

Udostępnij post na:

Skip to content