Wakacyjny Kącik Kulinarny z Piwniczką Chomika

Rozpoczynamy dziś cykl „Wakacyjny Kącik Kulinarny z Piwniczką Chomika”. Tak jak do tej pory będziemy prezentować sprawdzone przepisy zarówno na dania główne, przystawki jak również na słodko. Do współpracy zaprosiliśmy firmę Chomik, która otwiera przed nami swoją Piwniczkę. Na zakończenie wakacji ogłosimy konkurs dla naszych czytelników, w którym do wygrania będą atrakcyjne nagrody od firmy Chomik. Zachęcamy do wspólnego kucharzenia! Zaczynamy od pasztetu z cukinii i konfitury malinowej.

Pasztet z cukinii

Idealny pasztet dla wegetarian i miłośników zdrowszej kuchni. Cukinia, marchew i cebula to jego główne składniki –trio pełne witamin i smaku. Pasztet z cukinii można doprawiać według własnych upodobań, a bułkę tartą zastąpić ugotowaną kaszą jaglaną czy płatkami owsianymi. 

Składniki:
– 1 litr startej cukinii
– 1 marchewka
– 2 szklanki bułki tartej
– 3 żółtka i 3 białka
– 200 g sera gouda
– 2 duże posiekane cebule
– ½ szklanki oleju
– po łyżce ulubionych ziół – np. oregano, bazylia, tymianek
– sól i pieprz lub curry do smaku
– ewentualnie 2-3 ząbki czosnku

1. Obraną i startą cukinię posypujemy łyżeczką soli i odstawiamy na 2 godziny, aby puściła sok, następnie należy ją odcisnąć i umieścić w szerokim naczyniu, najlepiej misce.

2. Cebulę i zmiażdżony czosnek wrzucamy na rozgrzany olej w ilości 2 łyżek. Podsmażamy, aż cebula się zeszkli i odstawiamy do wystudzenia.

3. Ser żółty także ścieramy na dużych oczkach tarki, podobnie jak marchewkę i wrzucamy do cukinii.

4. W misce z cukinią lądują też 3 żółtka, bułka tarta (nie cała, zostawiamy ¼ szklanki do wysypania formy), olej i przyprawy. Całość mieszamy.

5. Z białek ubijamy pianę, którą łączymy z masą na pasztet i delikatnie mieszamy.

6. Formę keksówkę o wymiarach 30 x 11 cm smarujemy tłuszczem – masłem lub margaryną i wysypujemy pozostałą bułką tartą.

7. Formę wypełniamy masą na pasztet i całość pieczemy w temp. 200 stopni przez co najmniej godzinę. Przez pierwsze lub drugie pół godziny pasztet może być przykryty folią aluminiową, żeby za bardzo się nie przypiekł z góry. Po upieczeniu zostawiamy w uchylonym piekarniku i nie wyjmujemy pasztetu z foremki, dopóki całkowicie się nie wystudzi.

Jak przyrządzić ten pasztet możesz  zobaczyć także na filmie: zobacz tutaj

 

Konfitura malinowa

Niezastąpiony dodatek do herbaty i najlepsze nadzienie kruchych ciastek. Gęsta, słodka, niezwykle aromatyczna konfitura malinowa ma moc witamin i orzeźwiającego smaku. Zapraszamy do przyrządzenia jej z nami.

Składniki:
– 3 kg malin
– 2 kg cukru
– 3 szklanki wrzątku
– 1 cytryna

1. Z cukru i wrzątku przyrządzić syrop cukrowy.

2. Z cytryny zetrzeć skórkę i wsypać do syropu, następnie wycisnąć sok i także wlać do syropu. Na końcu wsypać także maliny i całość gotować pół godziny, mieszając od czasu do czasu delikatnie.

3. Po upływie 30 minut konfiturę ściągnąć z ognia i odstawić na całą noc.

4. Następnego dnia konfiturę smażyć przez kilka minut, aż stanie się gęsta i szklista, a następnie przełożyć do wyparzonych i ciepłych słoiczków. Zakręcić, odwrócić do góry dnem i pozostawić o wystygnięcia.

Film instruktażowy: zobacz tutaj

 

Jeśli chcesz zakupić  akcesoria lub naczynia kuchenne potrzebne do wykonania konkretnego dania, możesz skorzystać z podpowiedzi na stronie naszego partnera: Pasztet z cukinii i Konfitura malinowa

 

Partnerem Wakacyjnego Kącika Kulinarnego jest firma Chomik z Gdowa

Autor: admin

Udostępnij post na:

Skip to content