Dziś w naszym Kąciku puszysty serowy krem na kruchym spodzie, świeże owoce i słodka kruszonka:) Z malinami, borówkami czy porzeczką- wybór należy do Ciebie.
Przypominamy, że na zakończenie wakacji, wspólnie z partnerem akcji, Firmą Chomik, ogłosimy konkurs. Warto śledzić nasze wpisy. Za tydzień zdradzimy co będzie nagrodą w konkursie.
Składniki na kruszonkę:
– 30 dag mąki tortowej
– 200 g masła
– 10 dag cukru
– 16 g cukru waniliowego
Składniki na nadzienie:
– 1 kg miękkiego twarogu
– 5 jaj
– 100 g masła
– 125 ml mleka
– 150 g cukru
– 1 op. budyniu waniliowego
– 16 g cukru waniliowego
– szklanka malin lub innych owoców sezonowych
1. Z przesianej mąki, miękkiego masła i cukrów zagniatamy kruszonkę. Mają powstać sypkie grudki.
2. Połową ilości kruszonki wylepiamy dno formy – tortownicy o średnicy 27 cm lub prodiża, które wcześniej musimy wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia.
3. Spód ciasta podpiekamy w temperaturze 180 stopni przez 15 minut, a potem odstawiamy do wystudzenia.
4. Miękki ser, masło i cukry ucieramy na jednolitą masę.
5. Budyń musimy rozmieszać w 0,5 szklanki mleka i dodać do masy serowej. Po dokładnym wymieszaniu masę wykładamy na wystudzoną kruszonkę, pamiętając o zachowaniu większej ilości masy tuż przy brzegach ciasta.
6. Na wierzch wysypujemy maliny, uważając, by nie dostały się do samych brzegów formy, a całość pokrywamy resztą kruszonki.
7. Pieczemy jeszcze ok. 40 minut, aż kruszonka się zrumieni i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia w uchylonym piekarniku czy też prodiżu.
Sernik najlepiej smakuje schłodzony, na drugi dzień jest wyśmienity ?
Zobacz film instruktażowy:
Jeśli chcesz zakupić akcesoria lub naczynia kuchenne potrzebne do wykonania konkretnego przepisu, możesz skorzystać z podpowiedzi na stronie naszego partnera zobacz tutaj